Foto: AFP/Scanpix/LETA
Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs, kas šobrīd uzturas Ņujorkā, lai piedalītos ANO konferencē, pirmdien brīdināja, ka ASV spēlējas ar uguni.

ASV un Irānas attiecībās saglabājas spriedze, kas izraisījās līdz ar ASV prezident Donalda Trampa lēmumu pērn maijā vienpusējā kārtā izstāties no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un noteikt Irānai smagas ekonomiskās sankcijas.

Spriedze gada laikā ir palielinājusies. Irāna pagājušajā mēnesī notrieca ASV militāro dronu, un ASV pēc tam esot bijušas gatavas dot triecienu Irānai, vien pēdējā brīdī šo lēmumu atceļot.

"Es uzskatu, ka Savienotās Valstis spēlējas ar uguni," intervijā telekanālam NBC sacīja Irānas ministrs.

Gadu pēc tam, kad ASV bija kodolvienošanos pametušas un noteikušas Irānai sankcijas, Irāna paziņoja, ka pārtrauc ievērot atsevišķus kodolvienošanās aspektus. Pagājušajā nedēļā Irāna paziņoja, ka ir veikusi urāna bagātināšanu, pārsniedzot kodolvienošanās noteikto 3,67% robežu, kā arī ir pārsniegusi 300 kilogramu robežu, kas noteikta bagātinātā urāna rezervēm.

"Tas var tikt mainīts dažu stundu laikā," NBC sacīja Zarifs. "Mēs negrasāmies radīt kodolieročus. Ja mēs gribētu radīt kodolieročus, mēs būtu spējuši to izdarīt jau pirms laba laika."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!