Irānas Augstākais līderis Ali Hamenei ir paziņojis, ka viņa valsts nepakļausies un turpinās veikt savas kodolprogrammas. Viņš nācis klajā ar šādiem paziņojumiem dienu pirms tam, kad Irānai ir jādod oficiāla atbilde uz starptautisko piedāvājumu apmaiņā pret kodolprogrammu pārtraukšanu.
Valsts televīzija, citējot Augstāko līderi, informē, ka Irāna ir izdarījusi pati savu izvēli un "turpinās ierasto ceļu ar pacietību un varu".

Atgādināsim, ka ANO Drošības padome ir draudējusi piemērot sankcijas, ja Irāna nepiekritīs pārtraukt savas kodolprogrammas.

Irāna bija apsolījusi otrdien atbildēt uz Krievijas, Ķīnas, Francijas, Lielbritānijas, Vācijas un ASV izstrādātajiem priekšlikumiem, kuru mērķis ir pārtraukt nesaskaņas Irānas veiktās urāna bagātināšanas jautājumā, raksta BBC.

Priekšlikumi ietver sevī ekonomiskās sankcijas, kā arī miermīlīgiem mērķiem izmantojamu kodoltehnoloģiju piešķiršanu.

Jūlijā ANO Drošības padome nāca klajā ar rezolūciju, kurā Irānai tiek pieprasīts pārtraukt urāna bagātināšanu līdz 31.augustam vai arī gatavoties nopietnām ekonomiskām un diplomātiskām sankcijām. Irāna uz to atbildēja, ka tādā gadījumā no tās puses var sekot "sāpīga reakcija", tajā skaitā naftas piegāžu pārtraukšana.

Irāna turpina apgalvot, ka tās veiktās kodolprogrammas ir paredzētas tikai miermīlīgiem mērķiem, savukārt ASV un citas lielvalstis uzskata, ka tās mērķis ir slepeni iegūt kodolieročus.

"Uzpūtīgās lielvaras ar ASV priekšgalā ir nobažījušās par islama valstu attīstību dažādās sfērās," pirmdien paziņojis ajatolla Hamenei. "Tāpēc, kaut arī viņi zina, ka Irāna necenšas iegūt kodolieročus, viņi tomēr turpina izdarīt spiedienu, lai nepieļautu mūsu tehnoloģisko progresu."

Papildus tam pirmdien Irānas Atomenerģijas organizācijas vadītāja vietnieks Mohamads Saedi paziņoja, ka kodolprogrammu pārtraukšana vairs nav iespējama, turklāt drīzumā darbu sāks vēl viens reaktors.

Svētdien Irānas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Hamids Reza Asefi izteicās, ka šo nesaskaņu risinājumu būtu jāpanāk diskusijās, savukārt urāna bagātināšanas pārtraukšana "nav darba kārtībā". Viņš arī paziņoja, ka Irāna gatavojas nākt klajā ar "daudzšķautņainu atbildi" starptautiskajiem piedāvājumiem, taču sīkāku informāciju sniegt atteicās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!