Skolniecēm un skolotājām Irānas galvaspilsētā pirmo reizi kopš 1979. gada islāma revolūcijas būs atļauts neaizsegt sejas ar čadru, lai gan šim lēmumam pretojas konservatīvi noskaņotie musulmaņi, kas iebilst pret visu "rietumniecisko".
Izglītības ministrija izdevusi rīkojumu Teherānas skolām, aicinot neuzspiest meiteņu skolu audzēknēm un skolotājām striktos islāma ģērbšanās noteikumus.

Pagaidām šis rīkojums attiecas tikai uz meiteņu skolām Irānas galvaspilsētā, kas ir liberālāka nekā dziļi reliģiozās un konservatīvās Irānas mazpilsētas.

"Visas un skolnieces un skolotājas pirms došanās uz stundām skolas ģērbtuvēs drīkst novilkt savus apmetņus un kapuces," teikts ceturtdien laikrakstos publicētajā rīkojumā.

Līdz šim meitenēm skolās bija jāstaigā apmetnī un kapucē, bet meitenes no īpaši reliģiozām ģimenēm virs šiem apģērba gabaliem valkāja arī melnu čadru. Apmetnis nosedz sievietes augumu no pleciem līdz potītēm, bet kapuces apklāj matus, kaklu un ausis.

Lai nomierinātu islāmistus, skolu vadība solījusi meiteņu skolām ielikt tumšus logus un aizliegt skolās ierasties vīriešiem.

Kopš 1979. gada islāma revolūcijas, kurā tika gāzts Irānas rietumnieciski noskaņotais šahs un pie varas nāca šiītu garīdzniecība, Irānas sievietes ir spiestas ievērot islāmiskos ģērbšanās noteikumus.

Pēc revolūcijas Irānas valdība lika izveidot atsevišķas skolas meitenēm un zēniem un meiteņu skolās aizliedza strādāt skolotājiem vīriešiem. Tikai atsevišķus kursus universitātē abu dzimumu studenti drīkst apmeklēt kopīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!