Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēlas premjerministrs Naftali Benets ANO kodolenerģijas uzraudzības iestādei paziņojis, ka viņa valsts dotu priekšroku diplomātiskam risinājumam, nevis strīdam par Irānas kodolprogrammu, taču piebilda, ka viņa valsts varētu rīkoties vienpusēji, atkārtojot ilgstoši paustus slēptus draudus par iespējamu preventīva kara uzsākšanu pret Islāma Republiku, raksta "Al Jazeera".

2018. gadā tā brīža ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par izstāšanos no Irānas kodollīguma, kas paredzēja būtiskus ierobežojumus Irānas kodolprogrammai apmaiņā pret ekonomisko sankciju atcelšanu pret Teherānu. Kopš šī Trampa soļa Irāna, kura apgalvo, ka tās kodolprogramma ir paredzēta miermīlīgiem mērķiem, ir pastiprinājusi urāna bagātināšanu — procesu, kas var tikt realizēts arī, lai ražotu degvielu atombumbām.

Benets "uzsvēra to, cik svarīgi ir, lai Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) valde savā gaidāmajā lēmumā sniegtu skaidru un nepārprotamu vēstījumu Irānai", teikts Beneta biroja paziņojumā. "Lai gan Izraēla dod priekšroku diplomātijai, lai liegtu Irānai iespēju izstrādāt kodolieročus, Izraēla patur tiesības uz pašaizsardzību un rīcību pret Irānu, lai apturētu tās kodolprogrammu, ja starptautiskā sabiedrība to neizdarīs attiecīgajā laika posmā," piebilsts Beneta paziņojumā.

Ceturtdien Irānas galvenais kodolsarunu vadītājs Ali Bageri Kani sacīja Norvēģijas ziņu aģentūra NRK, ka Izraēla "var uzbrukt Irānai tikai sapņos". "Un, ja viņiem ir šāds sapnis, viņi nekad no tā nepamodīsies," Irānas valsts pārvaldītā ziņu aģentūra IRNA citē Bageri Kani, kurš ieradies oficiālā vizītē Norvēģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!