Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu intervijā ar mediju "Sky News" izteicies, ka diplomātija nav spējusi aizkavēt Irānas kodolprogrammas attīstību.

Netanjahu noraidīja ASV mēģinājumus atrisināt pieaugošo krīzi tikai ar dialoga palīdzību. "Es nedomāju, ka diplomātija pati par sevi darbosies. Es domāju, ka diplomātija var darboties tikai tad, ja tā ir saistīta ar ticamiem militāriem draudiem vai gatavību piemērot militāro opciju, ja atturēšana neizdosies," viņš teica.

"Irāna ir atklāti apņēmusies iznīcināt, atkārtot holokaustu un iznīcināt sešus vai septiņus miljonus Izraēlas ebreju, un mēs (..) neļausim viņiem to darīt," turpināja Izraēlas premjers. "[Ja] šie ajatollas domā, ka varētu mums draudēt ar kodolieroču holokaustu, viņi kļūdās. Mēs darīsim visu, kas mums jādara, lai sevi aizstāvētu."

Intervijā Netanjahu pauda vēstījumu Saūda Arābijai un tās kroņprincim Mohammedam bin Salmanam. Izskanējis, ka abas valstis drīzumā varētu noslēgt miera vienošanos. "Mūsu roka ir pasniegta visām arābu valstīm un noteikti arī Saūda Arābijai, kas ir ļoti svarīgi," izteicās Netanjahu.

"Mums ir lieliskas iespējas veicināt mieru mūsu reģionā, mieru starp abām valstīm, mūsu tautu labklājību. Es domāju, ka tas mainītu vēsturi," pauda premjers. "Es domāju, ka mēs jau esam panākuši vienu vēsturisku pagrieziena punktu ar "Ābrahama miera līgumiem", kurus Izraēla manā vadībā noslēdza ar AAE (Apvienotajiem Arābu Emirātiem), ar Bahreinu, ar Maroku un Sudānu."

Netanjahu izteicās, ka līdzīga vienošanās ar Saūda Arābiju būtu "milzīgs lēciens uz priekšu, jo tā ir ietekmīgākā arābu valsts ne tikai arābu pasaulē, manuprāt, arī musulmaņu pasaulē". "Tāpēc es domāju, ka tā varētu izbeigt arābu un Izraēlas konfliktu, un es domāju ka tas mums palīdzētu atrisināt arī palestīniešu un Izraēlas konfliktu," sacīja Izraēlas līderis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!