Lielvalstis un valstu apvienības ir vienojušās, ka ANO Starptautiskajai Atomenerģijas aģentūrai (IAEA) ir jānodod izskatīšanai ANO Drošības Padomē jautājums par Irānas kodolprogrammām, informē ārvalstu prese.
Pirmdienas vakarā šāda vienošanās tika panākta Londonā, kur ASV, ES, Krievijas un Ķīnas pārstāvji bija sapulcējušies šī jautājuma apspriešanai, raksta BBC.

Ministri tomēr vienojās, ka Padome neuzsāks nekādas aktivitātes līdz martam, kad tai tiks iesniegts pilnībā pabeigts IAEA pārskats par Irānu.

ES un ASV ir izteikušas aizdomas, ka Irāna izmanto savas kodolprogrammas, lai slepeni iegūtu kodolieročus, savukārt Teherāna uzsver, ka tās aktivitātes tiek veiktas tikai miermīlīgiem mērķiem.

Londonas sanāksmē piedalījās pārstāvji no piecām Drošības Padomes pastāvīgajām dalībvalstīm – Lielbritānijas, ASV, Francijas, Ķīnas un Krievijas, kā arī Vācijas pārstāvis. Ceturtdien notiks IAEA ārkārtas sēde.

Ja Irānas jautājums tiks nodots izskatīšanai Drošības Padomē, valstij varētu tikt piespriestas dažādas sankcijas.

Valstu paziņojums ir tikai vienu soli no oficiālas šī jautājuma nodošanas Drošības Padomei, uz ko mudina ASV, Lielbritānija un Francija.

Analītiķi uzskata, ka tas norāda uz neizlēmību un nesaskaņām IAEA dalībvalstu vidū, un atstāj iespēju pieņemt stingrākus mērus pēc martā paredzētās tikšanās, ja Irāna neatteiksies no savas urāna bagātināšanas programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!