Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irānas valsts medijs pirmdien ziņojis, ka pagājušajā nedēļas nogalē bojāgājušais kodolzinātnieks Mohsens Fahrizade nogalināts ar Izraēlā ražotu ieroci, raksta aģentūra "Reuters".

"Uz terorakta vietā [kur nogalināts zinātnieks] atrastā ieroča ir Izraēlas militārās rūpniecības logotips un specifikācijas," Irānas medijam pavēstījis kāds avots.

Fahrizade bijis viens no galvenajiem zinātniekiem, kas strādājis ar Irānas kodolprogrammas attīstīšanu saistītiem jautājumiem. 2018. gadā Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu kādā prezentācijā uzsvēra zinātnieka lomu, aicinot klausītājus "atcerēties viņa vārdu".

Atentāts pret zinātnieku noticis laikā, kad Irānas un Rietumu attiecības ir īpaši saspīlētas. ASV prezidents Donalds Tramps 2018. gadā izstājās no Irānas kodollīguma un atjaunoja sankcijas pret Islāma Republiku. Par šo lēmumu Baltā nama saimnieks izpelnījies Teherānas nosodījumu un abas puses regulāri apmainījušās ar savstarpējiem apvainojumiem.

Jaunievēlētais ASV prezidents Džo Baidens signalizējis, ka būtu gatavs atgriezties pie sava priekšteča pamestās kodolvienošanās ar nosacījumu, ka Irāna atkal sāk pildīt tajā noteiktās saistības. Irānas prezidents Hasans Ruhani pagājušajā nedēļā izteicās, ka Vašingtonas-Teherānas attiecības var atgriezties pirms-Trampa fāzē.

Gan Ruhani, gan Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hameneji nosodījuši uzbrukumu Fahrizadem. Šobrīd grūti spriest, kā zinātnieka nogalināšana ietekmēs Vašingtonas un arī citu Rietumu valstu iespējas uzlabot attiecības ar Irānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!