Irāna būvē jaunu bumbu drošu pazemes objektu kodolieroču izstrādei, kuru ar esošo Natanzas kompleksu saista tunelis, ceturtdien paziņoja lielākā irāņu opozīcijas organizācija.
"No režīma iekšienes saņemtā informācija liecina, ka objekts domāts militārām kodolaktivitātēm, galvenokārt tālākai urāna bagātināšanai," preses konferences laikā paziņoja Irānas Pretestības nacionālās padomes (NCRI) pārstāvis Mehdi Abričamči.

Jaunais objekts Irānas vidienē sastāv no "plašas pazemes platības zem Karkasa kalniem, ko ar virszemi saista divi tuneļi, bet trešais tunelis to saista" ar Natanzas kodolkompleksu, kas atrodas piecus kilometrus tālāk, stāstīja Abričamči. "Objekts ir pasargāts no gaisa uzbrukumiem. Ja Natanza tiks bombardēta, tas netiks skarts. Lai saglabātu slepenību, apkārtne ir pasludināta par militāro zonu un režīms uzpircis visas vietējās zemes."

Saskaņā ar NCRI sniegto informāciju kompleksa būvniecības plāni sagatavoti pirms diviem gadiem un tas tiks pabeigts sešu mēnešu laikā.

Jūlijā ASV bāzētais Zinātnes un Starptautiskās drošības institūts (ISIS) ziņoja, ka satelītu uzņēmumi liecina par pazemes objektu Natanzas urāna bagātināšanas rūpnīcas tuvumā.

2002.gadā NCRI bija pirmā, kas ziņoja par kodolobjektu atrašanos pie Natanzas un Arakas pilsētām.

Jaunie organizācijas atklājumu parādījušies brīdī, kad pieaug starptautiskā spriedze, kuru izraisījusi Irānas kodolprogramma.

NCRI ir Irānas Tautas mudžahadīnu, Eiropas Savienībā (ES) un ASV par teroristisku grupējumu uzskatītas organizācijas, politiskais spārns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!