Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV-Irānas attiecības var atgriezties tajā stadijā, kāda eksistēja pirms Donalda Trampa nonākšanas Baltajā namā, Islāma Republikas prezidenta Hasana Ruhani teikto citē "Al Jazeera".

Uzrunā, kuru pārraidīja televīzija, Ruhani izteicās, ka ASV-Irānas attiecības var būt pavisam savādākas, ja jaunievēlētajam Savienoto Valstu prezidentam Džo Baidenam būs politiskās gribas tās mainīt.

"Irāna un ASV var lemt un paziņot par atgriešanos pie [attiecībām, kas eksistēja] 2017. gada 20. janvārī [Donalda Trampa inaugurācijas dienas]," teica Ruhani. "Tas var būt lielisks risinājums daudziem jautājumiem un pilnībā mainīt apstākļus," viņš piebilda.

Ruhani gan arī minēja atsevišķus soļus, kurus Teherāna sagaidītu no Baidena administrācijas: "Mēs ceram, ka (..) nākamā ASV administrācija atklāti nosodīs Trampa īstenoto politiku pret Irānu," norādīja prezidents. Viņš arī teica, ka Baidena administrācijai būs "jāatlīdzina sava priekšgājēja nepareizā politika", neminot konkrētus piemērus.

Otrdien Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hameneji noraidīja jaunu sarunu organizēšanu ar Rietumiem: "Reiz mēs izmēģinājām sankciju atcelšanas ceļu un aizvadījām sarunas vairākus gadus, taču tas ne pie kā nenoveda."

Trampa administrācijas laikā ASV-Irānas attiecības būtiski pasliktinājās. Savienotās Valstis izstājās no 2015. gadā parakstītās kodolvienošanās. Izskanējis, ka Baidena administrācija varētu mēģināt atgriezties pie labvēlīgākām saitēm ar Irānu, tostarp atjaunot ASV dalību kodollīguma ietvaros ar nosacījumu, ka Irāna atkal sāks ievērot līgumā noteiktās saistības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!