Foto: EPA/LETA

Irānas prezidents Mahmuns Ahmedinedžads otrdien ieradies vizītē Ēģiptē, kļūstot par pirmo Irānas valsts vadītāju, kurš apciemojis Kairu pēc 1979. gada islāma revolūcijas, norādot uz "atkusni" valstu attiecībās, kopš Ēģiptē par prezidentu ievēlēts islāmistu pārstāvis Mohameds Mursi. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

"Es centīšos bruģēt ceļu Irānas un Ēģiptes sadarbības attīstībai," Ahmedinedžads paziņoja Irānas medijiem pirms izlidošanas no Teherānas. "Ja Teherāna un Kaira būs vienisprātis par reģionāliem un starptautiskiem jautājumiem, daudz kas mainīsies," viņš piebilda.

Kairas lidostā Ahmedinedžadu sagaidīja ēģiptiešu kolēģis Mursi, ar kuru kopā Teherānas viesis, smaidot un sarokojoties ar sagaidītājiem, šķērsoja sarkano paklāju, ziņo "Reuters". Ahmedinedžada vizīte seko Mursi braucienam uz Teherānu pagājušā gada augustā, kad līderi vienojās par savu vēstniecību atvēršanu.

Ahmedinedžads Ēģiptē ieradies tikties ar vietējām amatpersonām un apmeklēt Islāma sadarbības organizācijas valstu samitu, kas sāksies trešdien. Kairas un Teherānas attiecības ir uzlabojušās kopš islāmistu kandidāta Mursi ievēlēšanas par Ēģiptes prezidentu pagājušā gada vasarā. Tomēr starp valstīm saglabājas nevienprātība atsevišķos jautājumos, piemēram, par Sīrijas konfliktu, skaidro raidsabiedrība BBC.

Kairas un Teherānas diplomātiskās attiecības pārtrūka 1980. gadā, kad Ēģipte parakstīja miera līgumu ar Izraēlu un deva patvērumu pēdējam Irānas karalim Mohammedam Rezam Šaham Pahlavi. 1981. gadā Irāna nosauca ielu Teherānā Ēģiptes prezidenta Anvara Sadata slepkavas vārdā. Pēc 20 gadiem ielas nosaukums gan atkal mainīts, skaidro BBC.

Visapdzīvotākā arābu valsts ar vēsturiski nozīmīgu reģionālo lomu, pārsvarā sunnītu musulmaņu Ēģipte sevi ir uzskatījusi par šiītu Irānas politisko konkurenti, skaidro BBC. Daži analītiķi izsaka bažas par islāmistu līderu acīmredzamo vēlmi atjaunot sakarus ar Irānu. Viņi atgādina, ka Teherāna pirms diviem gadiem notikušo tautas sacelšanos Ēģiptē, kuras laikā no amata tika gāzts ilggadējais prezidents Hosni Mubaraks, nosauca par "islāma atmodu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!