Foto: Reuters/Scanpix

Irānas tauta ir "pelnījusi labāku" valdību par pašreizējo, bet, iegūstot kodolieročus, šis režīms varētu kļūt "nemirstīgs", intervijā raidsabiedrībai BBC pauž Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

"Ja viņi iegūs kodolieročus, šis brutālais režīms kļūs nemirstīgs kā Ziemeļkorejā. Tas turpinās represēt Irānas tautu, kas ir pelnījusi ko labāku," raidsabiedrība citē Netanjahu teikto BBC Persijas dienestam.

Izraēlas premjera komentāri izskan laikā, kad novērojams atkusnis Vašingtonas un Teherānas attiecībās. Irānas jaunais prezidents Hasans Rohani ir paudis vēlmi atrisināt gadiem ilgās domstarpības ar Rietumiem savas valsts urāna bagātināšanas programmas jautājumā, uzsverot, ka tās mērķi ir miermīlīgi.

ASV prezidents Obama un Rohani 27. septembrī apspriedās telefoniski, kas bija pirmais abu valstu līderu kontakts kopš 1979. gada.

Netanjahu apšauba cerīgo sākumu kodoljautājuma atrisināšanā. Rohani nepārstāv Irānas tautu, uzskata ebreju valsts premjers. "Viņš reprezentē vēlmi pēc pārmaiņām, bet tā nav izteikta brīvās un atvērtās vēlēšanās," pamato Netanjahu.

"Es nedomāju, ka viņam ir mandāts mainīt īstos lēmumus, ko pieņem Hamenei [Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamenei]. Hamanei vēlas kodolieročus Irānai," uzsver premjers.

Cilvēki, arī premjers pats, vēlas diplomātisku risinājumu Irānas kodolprogrammai, norāda Netanjahu. "Bet es vēlos īstu risinājumu. Nevis viltotu," precizē politiķis.

"Ja viņi grib civilo enerģiju, nav nepieciešama bagātināšana. Urāna bagātināšana ir nepieciešama tikai tad, ja jūs vēlaties radīt kodolieročus," uzsver Netanjahu.

Šī nav pirmā reize, kad Izraēlas premjers apšauba Rohani nodomu patiesumu. Nedēļas sākumā viņš Irānas līderi nosauca par "vilku aitas ādā".

Vairākas ārvalstis jau ilgāku laiku mēģina panākt vienošanos, lai Irāna atteiktos no kodolprogrammas un atļautu neatkarīgajiem novērotājiem iekļūt visos kodolobjektos, lai pārliecinātos, ka Irāna nemēģina radīt kodolieročus.

Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz un uzstāj, ka tās programmai ir tikai mierīgi civili mērķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!