Foto: AP/Scanpix/LETA

Iespējama Irānas ārlietu ministra Mohamada Džavada Zarifa sarokošanās ar ASV prezidentu Irānā izraisījusi karstas debates, vēsta "The Financial Times".

Lai gan oficiāla apstiprinājuma šim notikumam nav, vietējie mediji par to ziņo, atsaucoties uz labi informētiem avotiem. Incidents esot noticis nejauši ANO Ģenerālās Asamblejas laikā šonedēļ.

Teherānā attieksme pret nesen panākto vienošanos kodolprogrammas jautājumā nav viennozīmīga, bet valsts garīgais līderis uzsvēris, ka tā nemainīs Irānas naidīgo attieksmi pret ASV.

Kāds konservatīvs politiķis paziņojis, ka parlamentam jāpārbauda ministra motīvi un jāsecina, vai rokasspiediens bijis nejaušība vai arī daļa no kādas sazvērestības. Ja žests bijis apzināts, tad Zarifs ir jāatstādina.

"Kamēr ASV atbalsta teroristus un neciena mūsu tautas tiesības, nedrīkst būt nekādu rokasspiedienu ar ASV valstsvīriem," paziņojis cits politiķis Mansurs Hagigatpurs.

Kā vēstīts, Irānas augstākais līderis ajatola Ali Hamenei paziņojis, ka Teherāna bloķēs jebkurus ASV centienus ietekmēt Irānu, neraugoties uz panākto vēsturisko vienošanos.

Pasaules lielvaras - ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija - un Irāna 14. jūlijā panāca vienošanos par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!