Foto: EPA/LETA
Pēc Īrijas parlamenta atlaišanas 1. februārī, piektdien tiek rīkotas ārkārtas likumdevēju sapulces vēlešanas. Novērotāji paredz sakāvi valodošajai premjera Braiena Kovena partijai "Fianna Fail", informē ārvalstu mēdiji.

Līdzšinējā valdība izpelnījusies asu kritiku par savu darbību, cenšoties pārvarēt finansiālo krīzi, kas satricinājusi visu eirozonu.

Redzot vēlētāju noskaņojumu, jau 14 gadus opozīcijā esošā "Fine Gael" cer iegūt vairāk nekā 70 vietas 166 deputātu lielajā Īrijas parlamentā, un partijas līderis Enda Kenijs, domājams, kļūs par jauno premjeru.

Tomēr grūti prognozēt, vai partijai izdosies gūt pietiekamu atbalstu, lai tā spētu valdīt viena.

Aptauja pirmo reizi konstatēja 40% atbalstu "Fine Gael", bet Kenijs savai partijai norādīja, ka nevēlas ļauties nekādai pašapmierinātībai.

Aptaujas liecina, ka 82% vēlētāju vēlas pārskatīt vienošanos par ES un SVF aizdevumu. Visas vadošās partijas apsolījušas to darīt, un Kenijs jau apciemojis Briseli un Berlīni, lai runātu par soda procentu likmi.

Par 165 vietām parlamentā 43 vēlēšanu apgabalos piektdien sacentīsies vairāk nekā 500 kandidātu. Balsošana notiks pēc proporcionālās pārstāvniecības sistēmas, un rezultāti būs zināmi ne ātrāk kā sestdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!