Francijas prezidents Nikolā Sarkozī pirmdien ieradās Dublinā, lai pārrunātu iespējamos risinājumus pēc Eiropas Savienības (ES) Lisabonas līguma noraidīšanas Īrijas referendumā.
Lai viņu sagaidītu, protestētāji pulcējās vēl pirms Sarkozī bija izlidojis no Parīzes, jo Francijas prezidenta izteikumi, ka Īrijai būs jārīko atkārtots referendums, izsaukuši plašu īru sašutumu.

Dublinā Sarkozī paredzēta tikšanās gan ar Īrijas premjerministru Braienu Kovenu, gan ar Lisabonas līguma atbalstītājiem, kā arī līguma pretiniekiem.

Sarkozī, kura vadītā valsts jūlijā uz sešiem mēnešiem pārņēma ES prezidentūru, vēlas, lai neilgā pirmdienas vizīte tiktu uzskatīta par sākotnējām konsultācijām, norādīja Francijas ārlietu ministrs Bernārs Kušnē.

"Mēs [uz Īriju dodamies] kā savienības Francijas prezidentūras, nevis kā Francijas [pārstāvji], lai kādu mācītu. Mēs uzklausīsim visas puses," intervijā britu laikrakstam "The Times" uzsvēris Kušnē.

Sarkozī ierodoties Dublinā, pie valdības nama bija pulcējušies pāris simti protestētāju. Viņu vidū bija arī fermeri, kas protestē pret ES lauksaimniecības politikas "iztirgošanu".

"Prezidenta kungs, aizstāviet fermerus un eiropiešu pārtiku," bija lasāms uz viena no plakātiem, kurus turēja protestētāji.

Īrijas galvaspilsētas centrā bija vērojami arī seši protestētāju atvestie traktori.

Tikmēr laikrakstā "Irish Times" parādījies Kovena komentārs, kuru analītiķi uztvēruši kā aicinājumu Sarkozī atkāpties no saviem iepriekšējiem izteikumiem un pārāk nesteidzināt Dublinu izšķirties par turpmāko taktiku pēc 12.jūnija neveiksmīgā referenduma.

"Lai procesu pabeigtu, tuvāko mēnešu laikā mums nepieciešama mūsu partneru pacietība un izpratne," savā komentārā raksta Īrijas premjers. "Es pilnībā respektēju īru tautas lēmumu, un esmu to skaidri norādījis saviem Eiropas kolēģiem. Un esmu skaidri norādījis, ka no viņiem sagaidu to pašu."

Īrija līdz šim ir vienīgā valsts, kas izšķīrās jautājumu par Lisabonas līguma ratifikāciju nodot izlemšanai pilsoņu balsojumā, un 12.jūnijā 52% īru līgumu noraidīja.

Lai tā sauktais reformu līgums stātos spēkā, tas jāratificē visām 27 ES dalībvalstīm, taču pārējās dalībvalstis izlēmušas aprobežoties ar tā ratificēšanu parlamentos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!