Īrijas finanšu ministrs Braiens Lenihens svētdien paredzētajā ministru kabineta sēdē ierosinās Dublinai lūgt finanšu palīdzību no Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF).

Īrijas ministru kabinetam svētdien paredzēta ārkārtas tikšanās, lai pabeigtu darbu pie četru gadu krīzes plāna izstrādāšanas, kas ir galvenais priekšnoteikums starptautiskas palīdzības saņemšanai un mēģinājums mazināt bažas par eiro nākotni.

"Šovakar paredzēta valdības tikšanās. Es saviem kolēģiem ierosināšu, ka mums vajadzētu oficiāli lūgt palīdzības programmu," valsts radiostacijā RTE paziņoja Lenihans.

Viņš neminēja iespējamo palīdzības summu, bet jautāts, vai tā sniedzas desmitos miljardos eiro, ministrs atbildēja: "Protams".

Īrijas amatpersonas jau ceturto dienu risina sarežģītas sarunas ar Eiropas Savienību (ES), Eiropas Centrālo banku (ECB) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par iespējamu finanšu palīdzību.

Savukārt biznesa ziņu aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz avotiem Briselē, vēsta, ka Eiropas Savienības (ES) valstu finanšu ministri svētdienas vakarā ieplānojuši telefona konferenci, lai apspriestos par iespējamo palīdzību Īrijai.

Pēc atsevišķu analītiķu novērtējuma, starptautiskā finanšu palīdzība Īrijai varētu sasniegt pat 100 miljardus eiro.

Kā ziņots, 2008.gadā Īrija kļuva par pirmo eirozonas dalībvalsti, kas nokļuva recesijas periodā.

Kopš 2008.gada Īrija piedzīvojusi vissmagāko nekustamā īpašuma tirgus sabrukumu no attīstītajām valstīm, mājokļu cenām sarūkot par aptuveni 50%-60%.

Turklāt Īrijas budžeta deficīts šogad varētu sasniegt 32% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas galvenokārt saistīts ar valsts izmaksām finanšu grūtībās nonākušās Īrijas bankas "Anglo Irish Bank" glābšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!