Foto: RIA Novosti/Scanpix
Islandē sestdien notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarējusi centriski labējā opozīcija, liecina rezultāti pēc divu trešdaļu balsu saskaitīšanas.

Konservatīvā Neatkarības partija ieguvusi 26,5% balsu, bet agrāri centriskā Progresa partija - 22%balsu, kas kopā ņemot varētu dot abām partijām gandrīz 40 no 63 vietām parlamentā.

Tikmēr šobrīd pie varas esošā Sociāldemokrātiskā alianse ieguvusi tikai 13,5% balsu.

Savukārt virknei jauno partiju, tostarp nesen dibinātajai Pirātu partijai, visticamāk, nebūs izdevies pārvarēt piecu procentu barjeru, kas noteikta iekļūšanai parlamentā.

Neatkarības partija un Progresa partija iepriekš jau vairākas desmitgades kopīgi atradušās valdībā, un sagaidāms, ka arī pēc šīm vēlēšanām tās veidos koalīciju.

2009.gadā vēlētāji smagi sodīja abas partijas, jo vainoja tās banku sabrukumā un finanšu krīzē. Rezultātā pie varas nāca pirmā kreisā valdība Islandes vēsturē. Tomēr arī tā nav spējusi piepildīt vēlētāju cerības un, lai gan premjerministrei Johannai Sigurdardotirai ir izdevies panākt valsts ekonomikas atlabšanu, islandieši joprojām ir neapmierināti. Un šī neapmierinātība uzskatāmi izpaudusies arī vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!