Foto: AP/Scanpix

Islandes prezidents Gudni Johannesons piektdien aicināja Pirātu partiju veidot jauno valdību, kas seko pēc tam, kad līdzšinējie labējo un kreiso mēģinājumi bija cietuši neveiksmi.

Par savu lēmumu prezidents paziņoja pēc tikšanās ar Pirātu partijas parlamenta frakcijas līderi Birgitu Jonsdotiru.

"Šodien es tikos ar visu partiju līderiem un lūdzu viņus paust viedokli par to, kam vajadzētu vadīt šīs sarunas. Pēc tam es uzaicināju Birgitu Jonsdotiru un nodevu viņai mandātu," atklāja prezidents.

"Esmu optimistiska par to, ka mēs atradīsim iespēju sastrādāties," pavēstīja Jonsdotira.

Iepriekš neveiksmi cieta gan konservatīvās Neatkarības partijas, gan arī Kreisi zaļo kustības mēģinājumi izveidot valdību.

Pirmstermiņa vēlēšanas Islandē 29. oktobrī tika sarīkotas saistībā ar tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu, kura dēļ aprīlī bija spiests atkāpties iepriekšējais premjerministrs Sigmundurs Dāvids Gunnlaugsons.

Vēlēšanās antiestablišmenta Pirātu partija ierindojās trešajā vietā, iegūstot desmit vietas parlamentā, kur kopā ir 63 likumdevēji.

Kad šopavasar nonāca atklātībā tā dēvētie Panamas dokumenti, tajos atklājās, ka ārzonās konti ir vairākiem augsta ranga Islandes politiķiem, tostarp toreizējam valdības vadītājam. Lai arī Gunnlaugsonam nācās atkāpties no amata, viņa valdība turpināja darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!