Foto: Reuters/Scanpix
Somu radikālā eiroskeptiķu partija "Īstie somi", kas pārliecinoši startēja parlamenta vēlēšanās 17.aprīlī, iegūstot trešo lielāko balsu skaitu, atteikusies piedalīties sarunās par valdības veidošanu, ceturtdien ziņo aģentūra "Reuters", atsaucoties uz partijas līderi Timo Soini.

"Mēs nepiedalīsimies valdības veidošanas sarunās ar viņu nosacījumiem. Uzskati ir pārāk atšķirīgi, tie ir nesavienojami," sacījis "Īsto somu" vadītājs. Līdz ar to šis radikālais spēks kļūšot par "galveno opozīcijas partiju", sacījis Soini.

Partijas lēmums saistīts ar Eiropas Savienības palīdzību Portugālei, pret ko "Īstie somi" iebilst. Somu radiostacija "Yle" ziņo, ka trešdien Somijas Nacionālās koalīcijas partijas vadītājs Jurki Katainens paziņojis – Somija ir gatava atbalstīt palīdzības plānu Portugālei, taču ar noteiktiem nosacījumiem. Par to Katainena partija vienojusies ar sociāldemokrātu frakciju. Debates un balsojums par šo jautājumu parlamentā plānots piektdien.

Aplēsts, ka kopējais palīdzības apjoms Portugālei varētu būt 78 miljardi eiro (54,8 miljardi latu), turklāt Eiropas Savienība caur finanšu stabilitātes mehānismu varētu piešķirt divas trešdaļas šīs summas, bet Starptautiskais Valūtas fonds – atlikušo vienu trešdaļu.

Portugāles finanšu palīdzības plānu un aizdevunma programmu starptautiskie aizdevēji un grūtībās nonākušās valsts amatpersonas saskaņoja pagājušajā nedēļā. Tagad plānam jāsaņem eirozonas valstu finanšu ministru atbalsts un ES ekonomikas un finanšu ministru sanāksmes jeb "Ekofin" piekrišana.

Eksperti iepriekš pieļāva, ka "Īstie somi" varētu iesaistīties Somijas jaunās valdības veidošanā. Analītiķi norādīja, ka partija ir 2011.gada vēlēšanu pārsteigums – tai izdevās palielināt pārstāvniecību parlamentā no sešām līdz 39 vietām. Kopumā Somijas parlamentā ir 200 deputātu.

Aprīļa vēlēšanās mēreni konservatīvā Nacionālās koalīcijas partija ieguva 20,4% balsu, Sociāldemokrātiskā partija – 19,1% balsu, bet trešajā vietā ierindojās "Īstie somi" ar 19% balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!