Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paudis vēlmi paātrināt valsts iestāšanos NATO, lai raidītu "īstu signālu Krievijai". Zelenskis to paziņojis pēc telefonsarunas ar alianses ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, vēsta raidsabiedrība "Euronews".

Zelenskis ar NATO vadītāju pārrunājis pieaugošo spriedzi Ukrainas austrumos, kur aiz robežas novērota arī Krievijas spēku pulcēšanās. Kopš Krievija 2014. gadā sāka karu Ukrainas reģionos, bojā ir gājuši vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēki.

"Pēdējās nedēļās mēs vērojam ļoti bīstamu tendenci – pieaug pamiera pārkāpumi no Krievijas okupācijas spēku puses un nogalināto Ukrainas aizstāvju skaits," uzsvēra Zelenskis.

Otrdien Ukrainas spēki ziņo par vēl divu karavīru bojāeju iepriekšējā dienā. Kijeva apsūdz Maskavas atbalstītos un apbruņotos separātistus par pozīciju apšaudīšanu ar ložmetējiem un granātmetējiem. Viens karavīrs gājis bojā pie Avdijivkas Doņeckas apgabalā, bet otrs pie Zolotoje-4 Luhanskas reģionā.

Zelenskis sarunā aicinājis NATO stiprināt savu klātbūtni Melnās jūras reģionā, kas, viņaprāt, būtu spēcīgs solis Krievijas atturēšanai, kura turpinot militarizēt reģionu un apdraudēt preču kuģniecību.

"Mēs esam apņēmušies reformēt savu armiju un aizsardzības sektoru, bet ar reformām vien Krieviju nevar apturēt. NATO ir vienīgais veids, kā apturēt karu Donbasā. Rīcības plāns dalībai NATO būtu īsts signāls Krievijai," uzsvēra Zelenskis.

Savukārt Kremļa saimnieka Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs par šo Zelenska komentāru žurnālistiem norādīja: "Mēs ļoti šaubāmies, ka tas palīdzētu atrisināt Ukrainas iekšējās problēmas. No mūsu skatpunkta tas situāciju padarītu tikai sliktāku."

Ukraina ir apsūdzējusi Krieviju par bruņoto spēku koncentrēšanu pie Ukrainas robežām un okupētajā Krimas pussalā. Maskava nenoliedz spēku pārvietošanu, bet dievojas, ka tie nevienu neapdraud un apsūdz Ukrainu par situācijas saasināšanu karadarbības zonā.

Ukrainai atbalstu ir paudusi Eiropas Savienība (ES), ASV, Lielbritānija un NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!