Aptuveni 20 procenti itāliešu cieš no jauna sindroma, ko izraisījusi gaidāmā Eiropas Savienības vienotās valūtas eiro ieviešana skaidras naudas norēķinos. Šī kaite jau nodēvēta par "eirostresu".
Tas īpaši apdraud vecāka gadagājuma itāliešus, kā arī cilvēkus, kas ir vai nu nervozi, vai ļoti metodiski, uzskata psihiatri no Florences universitātes.

"Visas nozīmīgās izmaiņas, pie kurām cilvēkam jāpierod, rada stresu, taču ir cilvēki, kas daudz vieglāk nekā citi maina savus ieradumus un pielāgojas jaunajai situācijai," norāda viens no pētījuma autoriem Stefano Palatini.

Tāpēc pie jaunās naudas, kas no 2002.gada 1.janvāra tiks laista apgrozībā 12 no 15 ES valstīm, visgrūtāk būs pierast tiem, kas pieraduši pie vecajām banknotēm un monētām, kā arī tiem, kam grūti veicas aritmētiski aprēķini galvā.

Pēc Palatini domām, par eirosindroma upuriem kļūs cilvēki, kam ir problēmas ar bankas čeku izpildīšanu vai rēķinu apmaksāšanu lielveikalos.

Tūlīt pēc eiro ieviešanas itālieši "novērsīsies no realitātes un ignorēs šo problēmu tik ilgi, kamēr lira pilnībā pazudīs no apgrozības", prognozē zinātnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!