Foto: Reuters/Scanpix
Itālija iestājas par Eiropas Savienības (ES) iekļaušanu ANO Drošības padomē pastāvīgā locekļa statusā, pirmdien paziņojis Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratinī.

Viņš uzsvēris, ka Roma iestājas pret "vienkāršu pastāvīgo vietu skaita palielināšanu". "Taču, ja mēs domājam par Eiropu, tad mēs gribam Eiropas Savienībai vienu vietu Drošības padomē. Mums taču ir Eiropa, kas runā vienā balsī, bet pēc tam sāk strīdēties ar Vāciju par to, kuram vairāk pienākas pastāvīgā locekļa krēsls. Tam nevajadzētu notikt," sacījis Itālijas ārlietu resora vadītājs.

Fratinī nācis klajā ar šo paziņojumu pirms starptautiskās konferences "ANO Drošības padomes globālā vadība un reforma", kas pirmdien sākās Itālijas Ārlietu ministrijā.

ANO Statūti paredz, ka Drošības padome ir atbildīga par mieru un starptautisko drošību. Tās sastāvā ir pieci pastāvīgie locekļi – Lielbritānija, Ķīna, Krievija, ASV un Francija, kā arī vēl 10 dalībvalstis.

2005.gada martā toreizējais ANO ģenerālsekretārs Kofi Anans aicināja vienoties par Drošības padomes paplašināšanu līdz 24 pastāvīgajiem locekļiem. Galvenie padomes paplašināšanas kandidāti ir Japāna, Vācija, Indija un Brazīlija. Itālija vienmēr iestājusies pret šādu reformu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!