Itālija un Lībija panākušas iepriekšēju vienošanos par to, ka Roma izmaksās ievērojamu kompensāciju par 30 gadus ilgo koloniālo valdīšanu, atsaucoties uz valsts prezidenta Muammara Kadafi vecākā dēla Saifa al-Islāma Kadafi vārdiem, ziņo "Reuters".

"Pēc dažām nedēļām Lībija ar Itāliju parakstīs vienošanos par kompensāciju, ko Itālija izmaksās par koloniālās valdīšanas gadiem. Tā ir miljardus vērta vienošanās," Tripolē tiekoties ar sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem, teica Saifs Kadafi.

Vienošanās paredz jaunas automaģistrāles celtniecību Lībijas teritorijā, sadarbību izglītības jomā, kā arī koloniālisma laika mīnu iznīcināšanu.

Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni paziņojis, ka "pārrunas rit pilnā sparā, tomēr daži aspekti vēl jāprecizē". Viņš izteica cerību, ka "līgums par draudzību" ar Lībiju tiks parakstīts līdz augusta beigām.

Mūsdienu Lībijas teritoriju, kas ietilpa Osmaņu impērijā, itāļu karaspēks iekaroja un padarīja par koloniju 1911. gadā. Šāds statuss Lībijai bija līdz 1943. gadam, kad kontroli valstī pārņēma Lielbritānija un Francija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!