Foto: Imago Images/Scanpix/LETA
Pirms septembrī gaidāmajām Itālijas parlamenta vēlēšanām jaunizveidotās centristu koalīcijas līderi ceturtdien, 11. augustā, paziņojuši, ka piedāvās alternatīvu labējiem un kreisajiem "populistiem".

25. septembrī paredzētās pirmstermiņa vēlēšanas tika izsludinātas pēc premjerministra Mario Dragi vadītās nacionālās vienotības valdības sabrukuma, ko izraisīja populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) atteikšanās atbalstīt kabinetu vienā no uzticības balsojumiem.

Centrisko partiju koalīcija izveidota pēc tam, kad liberālā partija "Azione" ("Rīcība") negaidīti paziņoja par izstāšanos no kreisi centriskās koalīcijas, jo tajā pārstāvētas partijas, kas tādu vai citādu iemeslu dēļ atteicās atbalstīt Dragi.

"Šodien dzimusi nopietna un pragmatiska alternatīva labējā un kreisā spārna populistiem, kas izpostījuši valsti," pēc vienošanās parakstīšanas ar bijušā premjera Mateo Renci dibināto liberālo partiju "Italia Viva" ("Dzīvā Itālija") tviterī paziņoja "Azione" līderis Karlo Kalenda.

"Mēs Itālijai esam nepieciešami, lai izvairītos no populistu murga un atgrieztos sapnī par labu politiku," feisbukā savukārt raksta Renci, paziņojot, ka Kalenda būs centristu kandidāts uz premjera krēslu.

Taču aptaujas liecina, ka "Azione" un "Italia Viva" kopā šobrīd var cerēti tikai uz 4% balsu. Saskaņā ar otrdien publicēto pētījumu abu centrisko partiju apvienība abās parlamenta palātās varētu iegūt vien 23 vietas, tādējādi faktiski stiprinot labējo vairākumu.

Aptaujas liecina, ka labējo koalīcija, kuru veido nacionālkonservatīvā partija "Fratelli d'Italia" ("Itālijas brāļi") Džordžas Melones vadībā, Mateo Salvīni vadītā nacionālkonservatīvā "Līga" un kādreizējā premjera Silvio Berluskoni pārstāvētā konservatīvā partija "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!"), varētu izcīnīt absolūto vairākumu abās parlamenta palātās, izcīnot 245 no 400 apakšnama deputātu mandātiem un 127 no 200 senatoru vietām.

Tikmēr kreiso partiju koalīcija bijušā premjerministra Enriko Letas un viņa pārstāvētās Demokrātiskās partijas (PD) vadībā var cerēt tikai uz 107 deputātu mandātiem un 51 senatora krēslu.

Savukārt M5S, kas vēlēšanās startē, neiesaistoties nevienā no koalīcijām, aptaujas sola vien 25 vietas apakšnamā un 12 vietas Senātā.

Konservatīvo uzvaras gadījumā par nākamo Itālijas premjeru, domājams, kļūs Melone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!