Viens no Itālijas ministriem atteicies atkāpties no amata pēc skandāla, kuru izraisīja viņa apgalvojumi, ka lielākā daļa Eiropas Parlamenta (EP) deputātu ir homoseksuālisti.
Mirko Tremalja, kurš ir viena no ietekmīgākajiem postfašistiskās partijas "Nacionālā alianse" pārstāvjiem, ar saviem izteikumiem reaģēja uz EP Pilsonisko brīvību komitejas deputātu balsojumu, ar kuru tika noraidīta viņa valdības kolēģa Roko Butiljones kandidatūra Eiropas Savienības (ES) komisāra amatam.

Kreisi centriskos politiķus, kuri balsoja pret Butiljones apstiprināšanu, bija saniknojusi komisāra amata kandidāta attieksme pret homoseksuālismu, to nosaucot par grēku, kā arī viņa paustie konservatīvie uzskati par sievietes lomu sabiedrībā un par laulībām.

Reaģējot uz šo ziņu, Tremalja, uzstājoties ar oficiālu paziņojumu, izteicās: "Diemžēl Butiljone zaudēja. Nabaga Eiropa - homoseksuāļi ir vairākumā."

Uz šo paziņojumu, asi reaģēja Itālijas kreisie politiķi, pieprasot ministra atkāpšanos.

"Tremaljam ir jākaunas par sevi, viņam jāatvainojas un jāatkāpjas," norādīja Demokrātiskās kreiso partijas pārstāvis Pjetro Folena.

Savukārt viena no kabineta ministrēm Stefānija Prestidžiakomo Tremalja izteicienus raksturoja kā neveiksmīgus.

Tanī pašā laikā Itālijas geju tiesību aktīvisti apgalvo, ka viņus īpaši aizskārusi Tremalja izvēlētais termins, ar kuru viņš aprakstīja homoseksuālistus un kas tiek uzskatīts par ļoti pazemojošu un politnekorektu jēdzienu.

"Tremalja un viņa kolēģi, runājot par homoseksuālistiem, lieto to pašu valodu, ko antisemīti," apgalvoja Demokrātiskās kreiso partijas pārstāvis parlamentā Franko Grillini.

Jaunībā 77 gadus vecais Tremalja bija Benito Musolīni Fašistu partijas atbalstītājs un ir pazīstams ar saviem ļoti konservatīvajiem uzskatiem. Pašlaik viņš ieņem ministra amatu, kura pienākumos ir uzturēt sakarus ar itāliešiem ārvalstīs.

Viņš ir atteicies atvainoties par saviem izteikumiem otrdien.

"Kāpēc man būtu jāpārtrauc apgalvot, ka Butiljoni sakāva geju lobijs?" otrdien Tremalija retoriski jautāja laikraksta "La Repubblica" reportierim.

Uz jautājumu, vai viņš arī turpmāk lietos pazemojošus terminus, lai apzīmētu homoseksuālistus, Tremalja atbildēja ar pretjautājumu: "Kāpēc man to nevajadzētu [darīt]? Es esmu no Bergāmo [pilsētas Itālijas ziemeļos], un tā mēs viņus saucam. Citi lieto citus vārdus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!