Foto: Reuters/Scanpix
Itālijas parlaments izteicis uzticību jaunajai valsts valdībai, kuras premjerministrs ir bijušais Eiropas Savienības (ES) komisārs Mario Monti.

Par uzticību jaunajai valdībai piektdien nobalsoja 556 no 617 parlamenta apakšpalātas deputātiem, kuri piedalījās sēdē.

Ceturtdienas vakarā uzticību jaunajai valdībai izteica parlamenta augšpalāta Senāts.

Monti valdība zvērestu deva trešdien, kad Monti pārņēma valdības vadītāja pilnvaras no demisionējušā Silvio Berluskoni.

Pie partijām nepiederošais 68 gadus vecais ekonomists Monti, kurš ir arī finanšu ministrs, vada tehnokrātisku valdību, kurai 18 mēnešos, kas atlikuši līdz vēlēšanām, būs jāīsteno sāpīgas ekonomikas reformas. No 1995. līdz 1999.gadam Monti bija ES iekšējā tirgus komisārs, bet no 1999. līdz 2004.gadam - ES konkurences komisārs. Kopš 2009.gada Monti darbojas tā dēvētajā pārdomu grupā par ES nākotni, kuras vicepriekšsēdētāja ir Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. 9.novembrī Itālijas prezidents Džordžo Napolitano iecēla Monti par Itālijas senatoru uz mūžu.

Berluskoni sestdien izpildīja solījumu atkāpties no amata pēc tam, kad parlamenta apakšpalāta tajā pašā dienā deva galīgo apstiprinājumu nozīmīgai ekonomikas reformu paketei, kas paredz vairāku valsts aktīvu pārdošanu, kā arī liberalizāciju iekšzemes pakalpojumu tirgū, lai vairotu konkurenci un mazinātu birokrātiju. 75 gadus vecais korupcijas un seksa skandālos iesaistītais Berluskoni solījumu atkāpties pēc šī parlamenta balsojuma deva 8.novembrī, kad parlamenta apakšpalāta atbalstīja nākamā gada budžetu, tomēr noskaidrojās, ka Berluskoni labēji centriskajai valdībai vairs nav absolūtā vairākuma apakšpalātā. Berluskoni bija Itālijas premjerministrs kopš 2008.gada. Viņš bija valdības vadītājs arī 1994.-1995.gadā un no 2001. līdz 2006.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!