Itāļu airētājam Aleksam Bellīni nav izdevies pabeigt ceļojumu vienatnē pāri Klusajam okeānam, jo spēcīgās vētras dēļ glābējiem nācās viņu izglābt tikai 120 kilometru attālumā no galamērķa - Austrālijas krasta.
Bellīni februārī izkuģoja no Peru, desmit mēnešu laikā pārvarot 18 000 kilometru lielu attālumu. Šo ceļu airu laivā ir paveikuši tikai četri cilvēki.


Tomēr Bellīni ir sasniedzis kādu rekordu - viņa 295 dienu ceļojums ir garākais kuģojums airu laivā vienatnē.


Tomēr pie Austrālijas austrumu krastiem Bellīni saskārās ar spēcīgu vētru, kas lika viņam lūgt palīdzību. Piedzīvojumu meklētājs ar satelīttelefona palīdzību piektdien sazinājās ar savu sievu Frančesku pavēstot, ka viņš ir tuvu pilnīgam pārgurumam un nespēj vairs cīnīties pret vētru.


Viņa sieva sazinājās ar Austrālijas policiju, kas organizēja Bellīni glābšanas operāciju. Viņa meklēšanai nosūtīts policijas kuteris un Austrālijas Glābšanas dienesta lidaparāts.


Bellīni palīgā devās tuvumā esošs Jaunzēlandes velkonis, kas piedzīvojumu meklētāja laivu atrada piektdienas vakarā ap plkst.16 un sestdienas rītā aizgādāja viņu līdz Ņūkāslas ostai.


Kaut arī viņam neizdevās pabeigt ceļojumu, Bellīni tomēr ir laimīgs sasniegto.


"Es neesmu vīlies. Es nemaz neesmu vīlies. Es nespēju sasniegt sauszemi, bet okeānu es tomēr šķērsoju. Man neizdevās uzlikt to ķirsi uz kūkas. Bet kūka ir ļoti laba, ļoti liela un es par to nekad neaizmirsīšu," stāstīja piedzīvojumu meklētājs.


Jautāts, kā vai viņam nav bijis grūti pieņemt lēmumu pārtraukt ceļojumu tik tuvu galamērķim, Bellīni sacīja: "Es biju tuvu, bet laika prognoze naktij bija tik slikta, tāpēc es kopā ar savu atbalsta komandu nolēmu lūgt palīdzību, lai aizvilktu mani līdz sauszemei".


Bellīni sacīja, ka kopš februāra viņš nav nogājis vairāk par dažiem metriem. Savā 7,5 metrus garajā laivā viņš dienā pārvarēja vidēji 30 jūras jūdzes. Bellīni pārtika no sausās barības un dzēra lietus ūdeni un attīrītu jūras ūdeni. Desmit mēnešu ilgā ceļojuma laikā Bellīni zaudējis aptuveni 15 kilogramus svara.


Viņš piebilda, ka pēc desmit vienatnē pavadītiem mēnešiem sievas Frančeskas ieraudzīšana ostā bijis viens no labākajiem brīžiem viņa dzīvē.


Bellīni iepriekš airu laivā šķērsojis Vidusjūru un Atlantijas okeānu, noskrējis 250 kilometrus Marokas tuksnesī un divas reizes šķērsojis Aļasku, velkot ragavas 1400 kilometrus.


"Es to daru tādēļ, ka man ir ļoti viegli darīt to, ko citiem pat grūti iztēloties. Tā ir katras sekundes izdzīvošana par visiem 100%," savā dienasgrāmatā raksta Bellīni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!