Foto: Reuters/Scanpix
Nogalinātā ilggadējā Lībijas līdera Muamara Kadafi dēls Seifs al Islams gatavs padoties Hāgas Starptautiskajai krimināltiesai, ziņo "Reuters", atsaucoties uz Lībijas pagaidu valdības pārstāvjiem.

Hāgas tiesa jau septembrī pēc Interpola pieprasījuma izsniegusi paša Kadafi un arī Seifa al Islama aresta orderus, kurus turēja aizdomās par noziegumiem pret cilvēci.

Iepriekš gan al Islams paziņoja, ka atrodas Lībijā un grasās turpināt cīņu ar nemierniekiem. Kadafi lojālā televīzija "Ar Raj" naktī uz svētdienu pārraidījusi izdzīvojušā dēla uzrunu, kurā viņš paudis, ka turpinās pretošanos "līdz galam un atriebs tēva nāvi".

Jau vēstīts, otrdien Kadafi un viņa dēls Mutasims apglabāti kādā neizpaustā vietā Lībijas tuksnesī. Iepriekš pagaidu valdība solīja, ka Kadafi līķis tiks atdots viņa radiniekiem, taču padome nespēja par to vienoties.
Kadafi sekcija leicināja, ka viņš ir nošauts. Pretēji musulmaņu paražām, ka mirušais jāapglabā līdz nāves dienas saules rietam, Kadafi bēres tika atliktas, jo valsts jaunā vadība vēl nebija nonākusi pie kompromisa, ko darīt ar Kadafi mirstīgajām atliekām. Tikmēr simtiem cilvēku bija gatavi gaidīt garajās rindās, lai apskatītu bijušā valsts līdera līķi.

Pēc starptautiskā sabiedrības spiediena uz Lībijas nemiernieku pagaidu valdību, pieprasot izsmeļošu atskaiti par bijušā valsts līdera pulkveža Kadafi bojāeju, Lībija pirmdien nolēma izveidot komisiju Kadafi nāves apstākļu izmekļešanai.

Kadafi gāja bojā ceturtdien, apšaudē starp viņam uzticīgajiem kaujiniekiem un pagaidu valdības spēkiem. Kadafi tika sagūstīts savā dzimtajā pilsētā Sirtē un tika vests uz Misratas pilsētu.

Kadafi valdīja Lībijā kopš 1969.gada, kad apvērsumā no troņa gāza karali Idrisu. 2011. gada februārī valstī sākās protesti, kurus diktators vardarbīgi apspieda. Demonstrācijas izvērtās par sacelšanos un pilsoņu karu . Opozīcijas pusē nostājās pasaules lielvalstis. Militāro operāciju - civiliedzīvotāju aizsardzībai no Kadafi piekritējiem, uzsāka NATO. Lielā mērā pateicoties tai, tagadējā pagaidu valdība Nacionālā padome spēja pārņemt savā kontrolē lielāko valsts daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!