Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV otrdien pārtraukušas sarunas par to, lai palielinātu Dienvidkorejas daļu ASV kontingenta uzturēšanas izmaksās, pusēm nespējot mazināt domstarpības strīdā, kas raisa jautājumus par ASV bruņoto spēku turpmāko klātbūtni.

Puses viena otrai pārmet nevēlēšanos rast kompromisus attiecībā uz finansējumu Dienvidkorejā izvietotajiem 28 000 ASV karavīru. "Ir tiesa, ka pastāv būtiskas atšķirības starp ASV puses vispārīgajiem priekšlikumiem un principiem, kurus mēs ievērojam," preses konferencē sacīja Dienvidkorejas sarunvedējs Džons Ubo. "Sarunas nevarēja turpināties, kā plānots, jo pirmā tās pameta ASV puse," viņš piebilda.

ASV prezidents Donalds Tramps uzstāj, ka Dienvidkorejai ir jāmaksā vairāk par ASV kontingenta uzturēšanu, un pat ierosinājis, ka ASV kontingents no Dienvidkorejas varētu tikt izvests. Vašingtona vēlas, lai Dienvidkoreja maksā līdz pieciem miljardiem ASV dolāru gadā, kas ir vairāk nekā piecas reizes lielāka summa par 890 miljoniem dolāru, ko Dienvidkoreja piekrita maksāt šogad, sacījuši Dienvidkorejas likumdevēji.

ASV pieprasījušas strauji palielināt Dienvidkorejas maksājumu daļu, bet Dienvidkoreja vēlas "abpusēji pieņemamu" risinājumu sloga sadalīšanai, sacīja Džons. ASV aizsardzības ministrs Marks Espers piektdien paziņoja, ka Dienvidkoreja ir pietiekami turīga, lai segtu lielāku daļu no izdevumiem, ko prasa Savienoto Valstu militārā kontingenta uzturēšanās tās teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!