Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas iebrukums Ukrainā sagrāvis Eiropas drošības arhitekūru, taču tiešu militāru draudu Lietuvai pašlaik nav, paziņojis Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) vadītājs Darjus Jaunišķis, iepazīstinot ar valsts izlūkdienestu ikgadējo ziņojumu.

"Agresija Vladimira Putina vadībā uz desmitgadēm izjaukusi Eiropas drošības arhitektūru, pārrāvusi ekonomiskās saites, nolēmusi ciešanām ne tikai Ukrainas, bet arī Krievijas iedzīvotājus," VSD un militārā izlūkdienesta - Aizsardzības ministrijas Otrā operatīvo dienestu departamenta - ziņojuma par draudiem Lietuvas nacionālajai drošībai priekšvārdā raksta Jaunišķis.

"Vienlaikus varu apliecināt, ka pašlaik tiešu militārās agresijas draudu pret Lietuvu nav," viņš uzsver.

Ziņojumā teikts, ka pagājušajā gadā Lietuvā konstatētas Krievijas, Baltkrievijas un Ķīnas izlūkdienestu nedeklarētas aktivitātes.

"Tika identificēti līdz desmit cilvēkiem, kas nodarbojās ar šādām aktivitātēm. Tika konstatēts, ka dažās diplomātiskajās misijās Lietuvā viss iepriekš minēto valstu diplomātiskais personāls sadarbojās ar izlūkošanas un drošības dienestiem," sacīts ziņojumā.

Tajā norādīs, ka "Ķīna arvien vairāk izmanto savas kiberspējas pret Lietuvu. Ķīnas kiberspiegošanas grupas vāc sensitīvu politisko, militāro un komerciālo informāciju Ķīnas izlūkdienestu vadībā".

Tikmēr Baltkrievijas izlūkdienesti vāc informāciju par Lietuvas nacionālajai drošībai svarīgu infrastruktūru un par drošības sistēmām uz robežas.

"Šādi dati droši vien tiks izmantoti ne tikai migrantu virzīšanai, bet arī Baltkrievijas un Krievijas militārajai plānošanai," sacīts ziņojumā.

Tajā atklāts, ka Baltkrievijas specdienesti ieguvuši pie Lietuvas robežas ar Baltkrieviju izvietoto Lietuvas karavīru un robežsargu mobilo sakaru metadatus un informāciju, kas par viņiem ir sociālajos tīklos, un to izmantojuši, lai viņus viņiem draudētu un citādi psiholoģiski ietekmētu, arī sūtot draudu vēstules no viltus profiliem sociālajos tīklos.

Ziņojumā arī konstatēts, ka "Lietuva nav islāmistu organizāciju mērķis, tāpēc teroraktu iespējamība Lietuva tuvākajā laikā joprojām būs zema, lai gan ir palielinājušās migrantu plūsmas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!