1996.gadā iesāktā Baltijas jūras valstu atbalsta programmas nauda - tā dēvētais "Baltijas jūras miljards" Zviedrijas kronu, kuru premjers Jērans Pērsons Visbijas konferencē ar lielu patosu solīja veltīt šo valstu attīstībai, iztērēta neefektīvi.
Tā, atsaucoties uz zviedru presē pēdējā nedēļā pausto kritiku Pērsona iepriekšējās valdības neveiksmīgajai politikai Baltijas jūras reģiona valstu atbalsta jomā, šodien raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Viens no skandalozi visneveiksmīgākajiem projektiem bijis Zviedrijas tūrisma veicināšanas firmas "Stockholm Information Service" sadarbība ar Rīgas domi. Zviedri par savu nodokļu maksātāju naudu izveidojuši Rīgā tūrisma portālu, no kura "jaunie Rīgas varas vīri" esot pēkšņi un negaidīti atteikušies, ziņojusi rīta avīze "Dagens Nyheter".

Līdzīga neveiksme piemeklējusi arī zviedru Stēnbeka koncerna e-veikalu projektu Baltijā CD un DVD diskiem, kas ar lielu troksni izgāzies Igaunijā un jau pēc sešiem mēnešiem bankrotējis. Šim projektam Stēnbeka koncerns "MTG" esot iztērējis 57 000 latu ekvivalentu summu, un arī šī summa nāk no zviedru nodokļu maksātāju kabatām. Kopumā 80 miljoni zviedru kronu iztērēti nedrošiem IT projektiem Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Krievijas ziemeļrietumos. Mērķis šīs naudas ieguldīšanai gan bijis samazināt bezdarbu Zviedrijā, palīdzot Baltijas jūras valstu reģionam attīstīties, raksta NRA.

Uzņēmums "Scandinavian Care Consults" par zviedru nodokļu maksātāju naudu analizējis, pētījis un devis padomus visaugstākajā līmenī Latvijas veselības aprūpes reformēšanai – izlietoti 11 miljoni Zviedrijas kronu (785 000 latu) četru Latvijai svarīgu projektu attīstībā, par kuru rezultātu pagaidām nekas neesot zināms.

Daļu šīs naudas saņēmusi arī Liepājas pašvaldība, piedaloties zviedru pilsētas Kalmāras organizētajos kursos pašvaldību politiķiem no Kaļiņingradas, Klaipēdas un Rīgas. Somijas žurnālisti kopā ar citiem Stokholmā akreditētajiem ārzemju žurnālistiem par šo naudu piedalījušies dārgā braucienā uz Latviju, dzīvojot Rīgas centra viesnīcā "Hotel de Rome" un ceļojot uz Liepāju, taču nevienu rakstu par Latviju viņi pēc šī brauciena neesot uzrakstījuši.

Nākamie miljardi tiks sadalīti caur "Nutek" galvenokārt Polijai un Krievijai, informē avīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!