Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ceturtdien ANO Ģenerālajā asamblejā aicināja noteikt "skaidru sarkano līniju" Irānas kodolprogrammai un brīdināja, ka nerīkošanās gadījumā Irāna nepilna gada laikā var iegūt atombumbu.

Netanjahu paziņoja, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jāierobežo urāna bagātināšana Irānā, lai Irāna neiegūtu pietiekami daudz bagātināta urāna atombumbas radīšanai.

Rietumvalstis un Izraēla ir paudušas aizdomas, ka Irānas kodolprogrammas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz un uzstāj, ka tās programmai ir tikai mierīgi civili mērķi.

Netanjahu ANO Ģenerālās asamblejas ikgadējā sanāksmē paziņoja, ka Irāna līdz nākamā gada vidum var iegūt pietiekami daudz materiāla atombumbai, tāpēc Irāna jāaptur. Viņš arī atzina, ka pēdējo septiņu gadu sankcijas pret Irānu nav ietekmējušas tās kodolprogrammu.

"Šajā vēlajā stundā ir tikai viens ceļš mierīgi atturēt Irānu no atombumbu iegūšanas - un tas ir skaidras sarkanās līnijas noteikšana Irānas kodolieroču programmai," teica Netanjahu. "Sarkanā līnija jānosaka Irānas urāna bagātināšanas programmai, jo šīs bagātināšanas objekti ir vienīgi kodolobjekti, kurus mēs varam noteikti redzēt un vērsties pret tiem," viņš paskaidroja.

"Sarkanās līnijas neved uz karu, sarkanās līnijas novērš karu. Nekas nevar apdraudēt pasauli vairāk nekā ar kodolieročiem bruņota Irāna," sacīja Netanjahu.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt urāna  bagātināšanas programmu. Pieaug bažas, ka Izraēla varētu veikt pirmos gaisa triecienus pret Irānas kodolobjektiem. 

Irāna uzstāj, ka tā urāna  bagātināšanu veic saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un dara to civiliem mērķiem, piemēram, enerģijas ražošanai un medicīnai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!