Izraēlas spēki naktī uz ceturtdienu izvērta plašu operāciju palestīniešu teritorijās un Jordānas upes rietumkrastā apcietināja astoņus palestīniešu ministrus no grupējuma "Hamas" un 20 deputātus.
Rietumkrastā arī atrasts miris nedēļas sākumā pazudušais ebreju kolonists, 18 gadus vecais Elija Ašeri. Izraēlas armijas radio ziņo, ka atbildību par Ašeri nogalināšanu uzņēmās palestīniešu kaujinieku grupējums Tautas pretestības komitejas.

Avoti Izraēlas armijā ziņo, ka atrastais līķis nogādāts uz autopsiju centru Telavivā, lai noskaidrotu tā identitāti, taču atteicās apstiprināt, vai tas patiešām ir pazudušais kolonists.

Izraēlas spēki izvērta plašu operāciju Rietumkrastā, apcietinot palestīniešu likumdevējus palestīniešu politiskajā galvaspilsētā Ramallahā, Hebronā, Nablusā, Tulkarmā, Betlemē un Austrumjeruzalemē.

Viesnīcā Ramallahā apcietināts finanšu ministrs Omars Abdelrazeks, plānošanas lietu ministrs Samirs Abu Eišehs, pašvaldību ministrs Issa al Džabari, ieslodzīto lietu ministrs Vasfi Kabha un sociālo lietu ministrs Fahri at Turkmani.

Ministri dzīvo viesnīcā tādēļ, ka Izraēla ieviesusi palestīniešiem pārvietošanās ierobežojumus Jordānas upes rietumkrastā.

Savās mājās Hebronā apcietināts palestīniešu reliģisko lietu ministrs Najefs Radžubs, kontrolpunktā pie Ramallahas apcietināts nodarbinātības lietu ministrs Mohammeds Barguti, bet Austrumjeruzalemē aizturēts Jeruzalemes lietu ministrs Haleds Abu Arafehs.

Avoti kustībā "Hamas" ziņo, ka Izraēlas armija acīmredzot plāno apcietināt visus "Hamas" ministrus un deputātus, jo daudzās pilsētas aplenkti "Hamas" pārstāvēto palestīniešu pašpārvaldes likumdevēju mājas.

"Hamas" militārais spārns bija viens no trim grupējumiem, kas nedēļas nogalē veica uzbrukumu Izraēlas armijas kontrolpostenim, nogalinot divus Izraēlas karavīrus un sagūstot trešo.

Trešdien vairāki "Hamas" ministru kabineta locekļi pauda atbalstu nolaupītāju izvirzītajām prasībām Izraēlai, pieprasot atbrīvot ieslodzījumā Izraēlā turētās aptuveni 450 sievietes un nepilngadīgos.

Izraēlas spēki agrā ceturtdienas rītā atsāka plašo militāro operāciju palestīniešu teritorijās ar intensīvu bombardēšanu un reidiem palestīniešu apdzīvotajās vietās.

Kā jau ziņots, Izraēlas armija trešdien uzsāka plašu operāciju palestīniešu teritorijās, lai atbrīvotu palestīniešu kaujinieku sagūstīto izraēliešu karavīru Giladu Šalitu.

Sākot uzbrukumu, Izraēlas armija sabombardēja Gazas galveno elektrības staciju, kas apturējis elektrības padevi lielākajā daļā Gazas sektora. Tiek ziņots, ka vietām apturēta arī ūdens padeve.

Izraēlas lidmašīnas bombardēja autoceļus Gazas sektora dienvidos, kā arī neapdzīvotas vietas Gazas pilsētā.

Nakts aizsegā Gazas sektora ziemeļos iebrauca Izraēlas tanki un buldozeri, kā arī iegāja sauszemes spēki.

Izraēlas spēki apstājās pierobežā, taču ar artilēriju apšaudīja Gazas sektora ziemeļus, lai neļautu kaujiniekiem izšaut raķetes uz Izraēlu.

Izraēlas armijas pārstāve aģentūrai DPA sacīja, ka uzlidojumu un bombardēšanas mērķis ir nepieļaut, ka sagūstītais izraēliešu karavīrs tiek pārvests uz kādu citu vietu.

Ap pusnakti Izraēlas lidmašīnas Beihanunā un Beitlahijā Gazas sektora ziemeļos un Hanjunisā dienvidos nometa skrejlapas, brīdinot iedzīvotājus pamest par aizliegtajām pasludinātās zonas, lai izvairītos uzbrukuma.

Uz austrumiem no Hanjunisas bombardēta kāda noliktava, kas pieder "Hamas" militāram spārnam un kurā tika uzglabātas raķetes "Qassam".

Palestīnieši ziņo, ka iznīcinātāji "F-16" izšāvuši vismaz vienu raķeti Gazas Islāmiskās universitātes pagalmā. Universitāti vada konservatīvi islāmisti, kas tiek saistīti ar grupējumu "Hamas".

Pagaidām netiek ziņots par upuriem.

Tajā pašā laikā palestīniešu kaujinieku grupējuma "Al Aksas mocekļu brigādes" pārstāvis apgalvoja, ka kaujinieki uz Izraēlu izšāvuši raķeti ar ķīmisku kaujas galviņu.

Izraēlas armijas pārstāve sacīja, ka nav fiksēta šādas raķetes izšaušana, ne arī piezemēšanās Izraēlā.

"Al Aksas mocekļu brigādes" nesen apgalvoja, ka tās rīcībā ir 20 bioloģiskās kaujas galviņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!