Foto: AFP/Scanpix
Izraēlas Knesets (parlaments) "intensīvi" izmeklēs ar ārējo izlūkdienestu "Mossad" saistīta vīrieša aizturēšanu un nāvi cietumā, svētdien paziņoja parlamenta oficiāls pārstāvis.

[Kneseta] ārlietu un aizsardzības komitejas izlūkošanas apakškomiteja nolēma veikt intensīvu izmeklēšanu par visiem ieslodzītā, kurš tika atrasts miris savā kamerā, lietas aspektiem," sacīja komitejas preses sekretārs Asafs Dorons.

Mediji pagājušonedēļ ziņoja, ka cietumā mirušais "Ieslodzītais X" bijis imigrants no Austrālijas Bens Zigers, kurš strādājis "Mossad".

Austrālijas raidsabiedrība "Australian Broadcasting Corporation" (ABC) pagājušo otrdien ziņoja, ka Zigers 2010.gada decembrī tika atrasts pakāries vai pakārts kamerā Ajalonas cietumā pie Telavivas. Izraēla aizliedza saviem medijiem ziņot par šo lietu, bet aizliegums kļuva neefektīvs, kad par to sāka ziņot citu valstu mediji.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, svētdien pirmoreiz komentējot šo lietu, sacīja, ka pārāk plaša ziņošana par izlūkdienestu darbībām var "ļoti kaitēt" valsts drošībai.

"Drošības un izlūkošanas darbību pārmērīga atklāšana var kaitēt, un ļoti kaitēt, valsts drošībai, tāpēc katrās debatēs mēs nedrīkstam pārāk zemu vērtēt drošības intereses," sacīja Netanjahu. "Realitātē, kurā dzīvo Izraēla, tām jābūt vienām no galvenajām interesēm," viņš piebilda.

Netanjahu izteicās drīz pēc tam, kad Austrālija paziņoja, ka tā meklē atbildes par Zigera nāves apstākļiem.

"Es visus lūdzu: ļaujiet drošības spēkiem turpināt klusi strādāt, lai mēs varētu arī turpmāk dzīvot mierā un drošībā Izraēlā. Mums jānodrošina, ka mēs aizsargājam mūsu drošības nozaru normālu darbu," sacīja Netanjahu. Viņš arī pauda "pilnīgu uzticēšanos" Izraēlas drošības spēkiem un tieslietu sistēmai.

Austrālijas ārlietu ministrs Bobs Karrs paziņoja, ka viņa resors gatavo ziņojumu par visu veidu komunikāciju starp Austrāliju un Izraēlu, tai skaitā starp šo valstu drošības aģentūrām.

"Mēs esam lūguši Izraēlas valdību dot ieguldījumu šajā ziņojumā. Mēs gribam dot tai iespēju izskaidrot mums šo traģisko nāves gadījumu," Karrs sacīja reportieriem.

Augsta Izraēlas amatpersona nedēļas nogalē sacīja, ka Austrālijas izlūkdienests ir "dziļi iesaistīts" šajā lietā un pat pratinājis Zigeru aizdomās par viņa spiegošanu Izraēlai.

Izraēlas laikraksts "Haaretz" svētdien minēja bijušo Zigera paziņu teikto, ka viņš tiem stāstījis tādas lietas, kas šķitušas nesavienojamas ar īsta slepenā aģenta darbību.

Izraēlas Tieslietu ministrija svētdien apsvēra iespēju atļaut medijiem publicēt ziņas par Zigera nāves izmeklēšanu. Šādas ziņas var tikt publicētas nākamnedēļ pēc tam, kad ģenerālprokurors Jehuda Veinšteins būs izlēmis, kas no šīm ziņām svītrojams drošības apsvērumu dēļ, vēstīja laikraksts "Maariv".

Zigers ap 2001.gadu ieceļoja Izraēlā no Austrālijas. 2010.gada februārī viņš tika aizturēts saistībā ar apsūdzībām, par kurām Izraēlas medijiem ir aizliegts ziņot, un pēc 10 mēnešiem viņu atrada mirušu cietuma kamerā, lai gan viņš visu diennakti tika novērots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!