Izraēlas premjers Ehuds Olmerts ir ar prieku uzņēmis ziņas par arābu valstu miera iniciatīvām un nodēvējis tās par revolucionārām, raksta BBC. Viņš tomēr norāda, ka pilnībā neatbalsta arābu valstu sagatavoto miera plānu.
Olmerts sniedza vairākas intervijas Izraēlas laikrakstiem pēc Saūda Arābijas 2002.gadā sagatavotā miera plāna atjaunošanas arābu valstu samita laikā. Viņš norāda, ka neatbalsta atgriešanos pie robežām, kādas pastāvēja 1967.gadā pirms nesaskaņām, nevar atdot palestīniešu bēgļiem zemes, kas tagad ir Izraēlas teritorijā.

Pirms pieciem gadiem, kad miera plāns tika iesniegts pirmo reizi, Izraēla to noraidīja. Ariela Šarona un Olmerta vadītās valdības izvēlējās vienpusēju aiziešanu no 1967.gadā okupētajām zemēm. Tomēr 2006.gadā šis plāns izrādījās neveiksmīgs, kad no teritorijām, ko bija pametuši izraēlieši, Palestīnas un Libānas kaujinieki sāka raķešu apšaudes.

Arābu valstu plāns iekļauj attiecību normalizēšanu ar Izraēlu apmaiņā pret Sīrijas un Palestīnas teritoriju okupācijas pārtraukšanu un Palestīnas valsts izveidi. Tas arī pieprasa taisnīgu bēgļu jautājuma risināšanu, saskaņojot to ar ANO Ģenerālasamblejas rezolūciju. Tā norāda, ka palestīniešu bēgļiem vajadzētu atļaut doties atpakaļ uz savām mājām vai arī saņemt kompensācijas. Šādas tiesības pieprasa vairāk nekā četri miljoni palestīniešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!