Izraēla pakļāvusies ASV spiedienam lauzt ieroču pārdošanas darījumu ar Ķīnu un ieviesīs stingrāku kontroli pār ieroču eksportu vispār, svētdien vēsta Izraēlas laikraksts "Haaretz".
Domstarpības starp abām valstīm izraisījis Izraēlas lēmums pārdot Ķīnai lidaparātus "Harpy" un citas augstās tehnoloģijas, kas, pēc Vašingtonas domām, var izjaukt spēka līdzsvaru un apgrūtināt ASV spējas aizsargāt Taivānu, ja Ķīna tai izlems uzbrukt.

Piekrītot ASV prasībām, Izraēla nepiegādās atpakaļ "Harpy" rezerves daļas, kuras Ķīna bija nosūtījusi ražotājam Izraēlā modernizācijai, raksta avīze.

Izraēla arī piekritusi ASV prasībai īstenot Vasenāra līgumu par konvencionālo ieroču un divējādi izmantojamo preču un tehnoloģiju eksporta kontroli.

Izraēla pagājušajā nedēļā publiski atvainojās ASV par ieroču eksportu uz Ķīnu, kas bija izraisījis Vašingtonas neapmierinātību un sarežģījis abu valstu sadarbību militārajā jomā.

"Ir neiespējami noslēpt krīzi starp Izraēlu un Savienotajām Valstīm drošības industrijas jomā. Mēs darām visu iespējamo, lai to atstātu aiz muguras," Izraēlas radio pavēstīja ārlietu ministrs Silvans Šaloms.

Kā vēsta "Haaretz", Ķīna, iespējams, prasīs kompensācijas no Izraēlas par neatdotajām rezerves daļām un izvairīsies nākotnē slēgt līgumus par ieroču iegādi no Izraēlas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!