Izraēla plāno importēt vairākus desmitus īpaši apmācītu kaujas suņu palestīniešu pašnāvnieku-spridzinātāju atrašanai, ceturtdien paziņoja Izraēlas iekšlietu ministrs Uzi Landau.
Palestīniešu teroristi uzspridzina zem savām drēbēm vai somās noslēptos spridzekļus, cenšoties nogalināt pēc iespējas vairāk izraēliešu civiliedzīvotāju. Šādos terora aktos 21 mēnesi ilgās palestīniešu sacelšanās laikā nogalināti daudzi desmiti izraēliešu, tādējādi liekot Izraēlas varas iestādēm meklēt radikālus līdzekļus spridzinātāju apturēšanai.

Landau sacīja, ka suņi spēj saost spridzekļus un laikā neitralizēt uzbrucēju. "Vissvarīgākais ir izmantot šo spēju, lai cīņā glābtu cilvēku dzīvības," viņš sacīja Izraēlas radio. Ministrs gan neminēja, no kādām valstīm šie suņi tiks ieviesti.

Libānas dienvidu 18 gadu ilgajā okupācijā, kas noslēdzās 2000.gada maijā, izraēlieši izmantoja īpaši apmācītus suņus, lai atrastu islamistu kaujinieku slēpņus.

Aprīlī valsts finansētā Ebreju aģentūra izveidoja bezpeļņas organizāciju, lai veicinātu kaujas suņu izmantošanu ebreju apmetnēs Jordānas upes rietumkrastā un Gazas sektorā, kurām pastāvīgi uzbrūk palestīniešu teroristi.

Suņu izmantošana Tuvajos Austrumos ir delikāts jautājums. Musulmaņi tradicionāli uzskata suņus par netīriem dzīvniekiem, un daudzi palestīnieši uzskata, ka Izraēla apzināti cenšas viņus pazemot, viņu pašu vai bagāžas pārmeklēšanā izmantojot suņus.

Savukārt Izraēlā suņi ir tradicionāli mājdzīvnieki. Ebreju tradīcija suņus uzskata par svētītiem, jo leģendas stāsta, ka viņi nerēja un nesacēla trauksmi ēģiptiešu faraona karaspēkā, kad izraēlieši nakts laikā bēga no turienes sensenos laikos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!