Foto: Publicitātes attēli

Decembra pēdējās dienās Izraēlas militārie inženieri testa lidojumā pirmo reizi bez atsaitēm izmēģinājuši vertikālās pacelšanās bezpilota lidaparātu jeb dronu "AirMule", ziņo "Defence Update".

Jaunais drons, kura nosaukums tulkojumā no angļu valodas nozīmē "gaisa mūlis", spēj pārvest lielu svaru gluži kā mūlis. Tā īpašo tehnoloģiju jau gandrīz desmit gadus izstrādā un pilnveido Izraēlas uzņēmums "Tactical Robotics", kas 30. decembrī veicis pirmo "AirMule" lidojumu bez drošības līdzekļiem.

Šāda veida drons spēj nolaisties konkrētā vietā ar ārkārtīgi lielu precizitāti, kā arī pārvietoties sliktos laikapstākļos un lielā vējā.

Tāpat sava dizaina dēļ tas var lidot tuvu kokiem, klintīm, ēkām un citiem objektiem, nebaidoties, ka tā rotori varētu sadurties un tikt bojāti, kā tas ir helikopteriem. Nelielo un lidaparāta iekšienē esošo rotoru dēļ tas arī kopumā ir ievērojami mazāks par jebkuru helikopteru, kas ļauj to novietot uz kuģiem, kuri citiem lidaparātiem būtu par mazu.

Jau tuvāko dažu gadu laikā kompānija cer pabeigt galvenos testus, tostarp drīzumā paredzēts izmēģināt tā lidojumus caur apmežotu teritoriju un pārvadāt dažādas kravas.

Turklāt drona funkcionalitāti iespējams ievērojami palielināt, tam kravas vietā ārēji piestiprinot dažādas robotizētas iekārtas.

Paredzēts, ka komerciālā drona versija "Cormorant" svērs vienu tonnu, spēs pārvadāt 440 kilogramus smagu kravu līdz 300 kilometru lielā attālumā un līdz 5,5 kilometru lielā augstumā, bet tā maksimālais ātrums plānots līdz 185 km/h.

Kompānija paralēli militārā transportlīdzekļa attīstīšanai šobrīd pēta šāda drona izmantošanas iespējas arī civiliem mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!