Izraēlas ultranacionālistiski noskaņotais ārlietu ministrs Avigdors Lībermans aicinājis savas valsts diplomātus "atmest pielīšanu" un aktīvāk aizstāvēt savas nācijas godu, svētdien pastāstījusi kāda Ārlietu ministrijas amatpersona, kas nav vēlējusies nosaukt savu vārdu.

"Esmu novērojis, ka daži vēstnieki tik Iielā mērā identificējas ar pretējo pusi, ka nemitīgi pūlas taisnoties un sniegt paskaidrojumus," viņš izteicies, pagājušajā nedēļā slēgtā apspriedē uzrunājot aptuveni pusotru simtu savas valsts diplomātisko pārstāvju.

"Jēdzienam "nācijas gods" Tuvajos Austrumos ir savs svars," ministrs turpinājis, auditorijai uzklausot viņu dziļā klusumā. "Iztapībai un sevis šaustīšanai, centieniem allaž attaisnot pretējo pusi nav vietas. Tā ir nepareiza nostāja," sacījis Lībermans, kura izteikumus citē liberālais laikraksts "Haaretz".

"Pielīšanas laiki ir beigušies. Mums jābūt labās attiecībās ar mītnes valstīm un jārespektē tās, taču apvainojumus un izaicinājumus mēs necietīsim," viņš paziņojis. "Mēs negriezīsim otru vaigu. Uz visu tiks atbildēts."

Padomju Savienībā dzimušais galēji labējās partijas "Yisrael Beitenu" līderis Lībermans pazīstams ar saviem asajiem izteikumiem. Piemēram, reiz viņš kā Kneseta deputāts paziņoja, ka Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks "var iet ellē", ja atteiksies apmeklēt ebreju valsti.

Līdz ar to viņš pats kā savas valsts augstākais diplomāts tagad netiek gaidīts Kairā, lai gan Ēģipte ir viena no tikai divām arābu valstīm, ar kuru Izraēlai ir diplomātiskās attiecības.

Ar šādu stilu Lībermans savu atbalstītāju vidū izpelnījies apsveicama "stingrās rokas" piekritēja reputāciju, savukārt kritiķi viņu uztver kā huligānisku rasistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!