Foto: AP/Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu un Palestīnas prezidents Mahmuds Abass pirmdien sarokojās globālās klimata konferences laikā Parīzē, ziņo ārvalstu mediji. Tā bijusi abu pirmā tikšanās reize piecu gadu laikā.

Tikšanās notikusi laikā, kad Izraēlā un Palestīnas teritorijās vērojams liels vardarbības uzplūds. Tas tiek vērtēts kā pirms 18 mēnešiem sabrukušā miera procesa sekas. Netanjahu un Abasam bija jāstāv blakus pasaules līderu kopīgā foto laikā.

Netanjahu tikās arī ar ES Augsto pārstāvi ārpolitikas un drošības jautājumos Federiku Mogerīni. Tiek atzīmēts, ka arī šī tikšanās ir zīmīga, ņemot vērā, ka patlaban tiek risināts strīds starp Izraēlu un 28 ES dalībvalstīm par Eiropas lēmumu Izraēlas okupētajās teritorijās ražotos produktus nemarķēt kā Izraēlas produktus.

Netanjahu 11. novembrī pieņemtās vadlīnijas nosaucis par "liekulīgām", sakot, ka ES "būtu jākaunas" par sevi, jo tā "izceļ konfliktu Izraēlā, nevis pārējos 200 konfliktus pasaulē". Savukārt Palestīnas līderi slavēja ES, jo tā beidzot "konkrēti rīkojusies" Izraēlas jautājumā.

Izraēla svētdien paziņoja, ka atceļ ES dalību ieilgušajā miera procesā, valstij paužot neapmierinātību par marķēšanas vadlīnijām. ES kopā ar ASV, ANO un Krieviju ir tā saucamais starptautisko starpnieku kvartets.

Mogerini skaidroja, ka marķēšanas vadlīnijas nav jaunizveidoti tiesību akti, bet gan jau esošu tiesību aktu īstenošana. "Tādēļ ES perspektīvā nav nekādu izmaiņu, un mēs šajā jautājumā esam vienoti," Briselē sacīja Mogerīni pārstāve Maja Kocinjančiča.

"Vēl es varu apgalvot, ka ES un Izraēlas attiecības ir labas, plašas un spēcīgas, un tā būs arī turpmāk," viņa papildināja. ES turpinās darboties kvartetā, kā arī ar Izraēlu un Palestīnu, sacīja Kocijančiča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!