ASV valsts sekretārs Džons Kerijs trešdien ANO paudis pārliecību, ka divu valstu risinājums Tuvo Austrumu konfliktam "nav neiespējams sapnis", bet tam nepieciešama drosme.

Kerijs ANO mītnē Ņujorkā apmeklēja atceres pasākumu par godu Izraēlas vēstnieka Haima Hercoga runai 1975.gadā. Hercogs savā runā nosodīja ANO rezolūciju, kurā cionisms tika pielīdzināts rasismam.

"Cionisma sapnis aptver priekšstatu par Izraēlu kā ebreju demokrātiju," sacīja Kerijs, piebilstot, ka šis sapnis ir kā bākas gaisma citām valstīm un to var piepildīt, tikai abām pusēm dzīvojot līdzās drošībā.

"Mēs visi no gadiem ilgām diskusijām un centieniem zinām: tas nav neiespējams sapnis. Tas ir sasniedzams," paziņoja Kerijs.

Jau vēstīts, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu šonedēļ apmeklēja Vašingtonu.

Viņš pesimistiski novērtēja izredzes uz mieru ar palestīniešiem, prognozējot, ka no strupceļa neizdosies izkļūt, bet vienlaikus noraidīja apgalvojumus, ka viņš neatbalsta Palestīnas valsts izveidošanu, kā to vedināja domāt viņa priekšvēlēšanu kampaņa.

"Es vēlos skaidri izteikties, ka mēs neesam atmetuši cerības uz mieru. Mēs nekad neatmetīsim cerības uz mieru," paziņoja Netanjahu. "Es esmu uzticīgs vīzijai par mieru starp divām valstīm (..), demilitarizētu Palestīnas valsti, kas atzīst ebreju valsti," uzsvēra premjers.

Kerijs sacīja, ka izvēle atzīt Palestīnas valsti prasa drosmi un līdera spējas, un saistīja šo izvēli ar Hercoga rīcību ANO pirms 40 gadiem. "Bailes un fanātismu var uzveikt, bet tās ir izvēles, kas mums tagad jāizdara. Tagad ir mūsu kārta," sacīja Kerijs.

ANO Drošības padomes dalībvalstis pašreiz apsver Jaunzēlandes iesniegto rezolūcijas projektu, kurā divu valstu risinājums atzīts par "vienīgo ticamo ceļu uz mieru" un abām pusēm pieprasīts sākt gatavoties jaunām sarunām.

Palestīniešu un Izraēlas miera process nevirzās uz priekšu jau vairāk nekā gadu, un pēdējos mēnešos attiecības abu pušu starpā saasinājuši dažādi vardarbīgi incidenti un palestīniešu uzbrukumi Rietumkrastā, Jeruzalemē un citviet Izraēlā.

Kopš 1.oktobra nekārtībās, kas raisījušas bažas par trešo intifadu jeb pilnapmēra palestīniešu sacelšanos, dzīvību zaudējuši desmit izraēlieši un gandrīz 80 palestīnieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!