Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja ir izšāvusi simtiem artilērijas šāviņu pie saviem austrumu un rietumu krastiem. Tas noticis laikā, kad Dienvidkoreja veica kgadējās aizsardzības mācības, kuru mērķis ir palielināt tās spēju reaģēt uz Phenjanas kodoldraudiem un raķešu draudiem, raksta "Al Jazeera".

Dienvidkorejas Apvienotā štāba vadība paziņoja, ka Ziemeļkoreja otrdien vēlu vakarā izšāvusi aptuveni 250 šāviņus no tās austrumu un rietumu krastiem, bet trešdien raidījusi papildu 100 šāviņus. Seulas paziņojumā teikts, ka šāviņi nenokrita Dienvidkorejas teritoriālajos ūdeņos, bet iekrita jūras buferzonās, kuras abas Korejas nodibināja saskaņā ar 2018. gadā noslēgto Koreju nolīgumu.

Šis incidents bija otrā reize, kad Ziemeļkoreja ir raidījusi šāviņus buferzonās kopš pagājušās piektdienas, kad tā tajās raidīja simtiem šāviņu, atzīmē medijs.

Ziemeļkorejas Tautas armijas pārstāvis trešdien paziņoja, ka artilērijas izšaušana bija paredzēta, lai Dienvidkorejai nosūtītu "nopietnu brīdinājumu", Phenjanai tādējādi reaģējot uz Seulas artilērijas mācībām, kas otrdien notika austrumu pierobežas reģionā. Dienvidkoreja neapstiprināja, vai ir veikusi šāda veida mācības.

Ziemeļkorejas artilērijas izmēģinājumi piesaista mazāk uzmanības nekā tās raķešu testi. Taču Phenjanas izvietotie tāla darbības rādiusa artilērijas lielgabali rada nopietnus drošības draudus Dienvidkorejas apdzīvotajam metropoles reģionam, kas atrodas aptuveni 40 līdz 50 kilometrus no robežas ar Ziemeļkoreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!