Eiropas Komisija (EK) izsludina konkursu par Eiropas Zaļās galvaspilsētas goda nosaukumu 2012. un 2013. gadā, informē EK pārstāvniecība Latvijā.

Prestižo Eiropas Zaļās galvaspilsētas goda nosaukumu piešķir pilsētām par priekšzīmi videi nekaitīgā pilsētas dzīvesveidā. Uz vienu gadu piešķirtā goda nosaukuma uzdevums ir veicināt Eiropas pilsētu pievilcību un veselīgumu, uzlabot pilsētas dzīves kvalitāti.

Šī gada sākumā Stokholma un Hamburga kļuva par pirmajām uzvarētājām, kas būs Zaļās galvaspilsētas attiecīgi 2010. un 2011. gadā.

Konkursā piedalās 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kandidātvalstis (Turcija, Maķedonija un Horvātija) un Eiropas Ekonomikas zonas valstis (Īslande, Norvēģija un Lihtenšteina). Pieteikties var visas ES pilsētas, kurās iedzīvotāju skaits pārsniedz  200 000.

Pieteikumus vērtēs pēc 11 vides kritērijiem, tostarp pēc pilsētas ieguldījuma cīņā ar klimata pārmaiņām, atkritumu radīšanas un apsaimniekošanas, dabas un bioloģiskās daudzveidības, transporta, gaisa un ūdens kvalitātes.

Žūrijā piedalās pārstāvji no Eiropas Komisijas, Eiropas Vides aģentūras un ietekmīgām Eiropas un starptautiskajām organizācijām.

Papildu informācija par Eiropas Zaļās galvaspilsētas goda nosaukumu:

www.europeangreencapital.eu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!