Pasaules veselības organizācija (PVO) pabeigusi izstrādāt pirmo starptautisko līgumu par tabakas izstrādājumu kontroli, kas paredz aizliegt šo produktu reklāmu un veikt citus stingrus pasākumus cīņai pret smēķēšanu, kas gadā izraisa gandrīz piecu miljonu cilvēku nāvi.
Aptuveni divus gadus ilgais darbs pie Ietvarkonvencijas par tabakas kontroli izstrādes tika pabeigts sestdien agri no rīta PVO galvenajā mītnē Ženēvā pēc 18 stundu ilga sarunu maratona, kurā piedalījās 171 valsts pārstāvis.

"Tabakas epidēmijas izplatīšanās ir globāla problēma ar smagām sekām sabiedrības veselībai, pret kuru jāvēršas efektīvi un vispārēji starptautiskā līmenī," teikts konvencijā.

PVO ģenerāldirektore Gru Hārlema Bruntlande atzina, ka izstrādātā konvencija būs "stūrakmens pasaules sabiedrības veselības vēsturē". "Pateicoties rīcībai, kas sekos, tiks glābtas miljoniem dzīvību," sacīja Bruntlande.

ANO dati liecina, ka kopš 1999.gada, kad tika sāktas sarunas par ietvarkonvencijas izstrādi, ar smēķēšanas izraisītām slimībām saistītu nāves gadījumu skaits gadā visā pasaulē ir pieaudzis no četriem miljoniem līdz 4,9 miljoniem. Ja smēķēšana netiks ierobežota, līdz 2020.gadam šis skaitlis varētu pārsniegt desmit miljonus un 70 procenti upuru būtu jaunattīstības valstīs.

Saskaņā ar konvenciju, kas stāsies spēkā, kad to būs oficiāli ratificējušas 40 valstis, PVO dalībvalstis apņemas pildīt likumus, kas ierobežo tabakas izstrādājumu lietošanu, un solās aizsargāt nesmēķētājus.

Ietvarkonvencija paredz tabakas reklāmas aizliegšanu, tajā izklāstīti standarti brīdinājumiem uz cigarešu paciņām par smēķēšanas kaitīgo ietekmi uz veselību, kā arī aizliegta maldinošu tekstu izvietošana uz tabakas izstrādājumu iepakojuma.

Tomēr vienošanās tekstā nav iekļauts skaidrs aizliegums tādu jēdzienu izmantošanai kā vieglās vai cigaretes ar zemu darvas saturu, kas, pēc PVO speciālistu atzinuma, var radīt patērētājiem maldinošu uzskatu, ka šie produkti ir veselībai mazāk kaitīgi.

Konvencija paredz finansiālu atbalstu nabadzīgajām valstīm pretsmēķēšanas kampaņu organizēšanā un tabakas izstrādājumu ražošanai alternatīvu peļņas avotu meklēšanā.

Taču gan ASV, kurās ir vieni no stingrākajiem pretsmēķēšanas likumiem pasaulē, gan Vācija iebilst pret tabakas izstrādājumu reklāmas aizliegšanu, lai gan ietvarkonvencija atļauj valstīm, kurās šāds aizliegums ir pretrunā ar konstitūciju, aizlieguma vietā piemērot tabakas izstrādājumu reklāmas ierobežošanu.

ASV solījušas ierosināt konvencijā grozījumus PVO ikgadējā sesijā maijā.

Veselības aizsardzības aktīvisti apsveic izstrādāto vienošanos un uzskata, ka ASV nostāja tās nozīmi nemazinās.

"Mēs negaidījām, ka ASV šo līgumu ratificēs. Tā jau ir bijis," sacīja ASV pretsmēķēšanas aktīvistu grupas "Infact" izpilddirektore Ketrīna Malvija, norādot, ka Vašingtona aizvadīto gadu laikā noraidījusi vairākus starptautiskus līgumus.

"Šis līgums var būt ļoti efektīvs tajās pasaules daļās, kuras visvairāk ietekmē tabakas kompānijas - trešās pasaules valstīs," viņa uzsvēra.

Arī Eiropas Savienības komisārs veselības jautājumos Deivids Bērns sestdien apsveica PVO izstrādāto ietvarkonvenciju, paužot cerību, ka šis līgums palīdzēs samazināt ar smēķēšanu saistīto nāves gadījumu skaitu.

Tomēr veselības aizsardzības amatpersonas uzskata, ka paies vēl ļoti ilgs laiks, līdz būs jūtama ietvarkonvencijas ietekme uz smēķētājiem, kuru skaits visā pasaulē pārsniedz vienu miljardu cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!