Foto: AP/Scanpix
Garā un nogurdinošā tiesas sēdē ASV Gvantanamo karabāzē Kubā sestdien izvirzītas apsūdzības 2001.gada 11.septembra terora uzbrukumu plānotājam Halidam Šeiham Mohammedam un vēl četriem uzbrukumu līdzdalībniekiem.

Apsūdzētajiem cenšoties novilcināt tiesas procesu, tiesas sēde ilga vairāk nekā 13 stundas, kaut gan bija paredzēts, ka apsūdzību izvirzīšana neprasīs vairāk par pāris stundām.

Uz apsūdzēto sola sēdošajiem tika izvirzītas apsūdzības par "sazvērestību, uzbrukumu civiliedzīvotājiem, slepkavību un kara likumu pārkāpšanu, iznīcināšanu, nolaupīšanu un terorismu" saistībā ar 2001.gada 11.septembra teroraktiem.

Notiesāšanas gadījumā apsūdzētajiem var tikt piespriests nāvessods par 2976 cilvēku nogalināšanu terora uzbrukumos Vašingtonā, Ņujorkā un Pensilvānijā.

Līdz ar Mohammedu apsūdzības tika nolasītas arī Ramzi Binalšibam no Jemenas, Mohammeda radiniekam no Pakistānas Ammaram al Baluči, kā arī Validam bin Atašam un Mustafam al Havsavi no Saūda Arābijas.

Tiesas sēdes laikā apsūdzētie lielākoties atteicās sarunāties ar tiesas amatpersonām, nodūruši acis, lasīja kādu grāmatu, kā šķiet, Korānu vai arī nodevās lūgšanām.

Mohammeds atteicās atbildēt uz jautājumiem ilgāk nekā deviņas stundas.

Viņa advokāts norādīja, ka viņa klients, kurš pirms trim gadiem atzinās 2001.gada 11.septembra teroraktu plānošanā, ļoti iespējams tiesas sēdē vispār nerunās, jo ir "dziļi nobažījies par procesa taisnīgumu".

Tiesas sēde notika angļu valodā, tomēr visi apsūdzētie atteicās izmantot austiņas, lai dzirdētu tulkojumu.

Sēde noslēdzās ar 88 lappušu gara apsūdzības raksta nolasīšanu, kas prasīja vairāk nekā divas stundas.

 Uz tiesas sēdi Gvantanamo bāzē bija ieradušies vairāk nekā 200 prasītāji un aptuveni 60 žurnālisti, bet vēl 30 preses pārstāvji atspoguļoja tās gaitu, sekojot tai televīzijas tiešraidē no Mērilendas štata.

Ņemot vērā lielo sabiedrības interesi par šo lietu, Pentagons deva iespēju 11.septembra terora uzbrukumu upuru tuviniekiem sekot lietas izskatīšanai uz lielajiem ekrāniem četrās karabāzēs ASV teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!