Foto: AFP/Scanpix
Salu valsts Kiribati Republika, kuras teritorijas pamazām applūst Klusā okeāna ūdeņos tā līmeņa celšanās dēļ, lūgusi savai kaimiņvalstij Fidži pārdot tai daļu savas teritorijas iedzīvotāju pārvietošanai uz tām, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

“Mūsu salas grimst okeāna bezdibenī, mums vairs nav citu iespēju kā vien pirkt zemi no kaimiņvalstīm,” paziņoja Kiribati prezidents Anote Tongs.

Kiribati ir pirmā pasaules valsts, kas paziņojusi par pilnīgas izzušanas iespējamību okeāna ūdens līmeņa celšanās dēļ, ko izraisa klimata sasilšana. Saskaņā ar laikraksta “Daily Telegraph” publicēto informāciju, pēdējos gados dažas no 32 valsts koraļļu salām jau ir applūdušas. Tā rezultātā gandrīz visi no 113 tūkstošiem valsts iedzīvotāju ir spiesti dzīvot valsts lielākajā - Taravas salā, bet arī šī sala ir apdraudēta ūdens līmeņa celšanās dēļ, skaidro “Itar – Tass”.

Sākotnēji Kiribati valdība plānoja izveidot mākslīgas salas, izmantojot tehnoloģiju, kādu pielieto naftas ieguves platformām. Tomēr šis plāns izrādījās nerealizējams milzīgo izmaksu dēļ. Tāpēc Kiribati vērsusies pie Fidži ar lūgumu pārdot tai divus tūkstošus hektāru zemes.

Fidži jau paziņojusi, ka nav gatava ārkārtas masveida kaimiņvalsts iedzīvotāju migrācijai. Tai ir jānotiek pakāpeniski, lai ieradušies cilvēki varētu atrast sev darbavietas, atsaucoties uz Fidži valsts televīziju, vēsta “Itar – Tass”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!