Krievijas prezidenta Vladimira Putina mērķis ir iznīcināt Ukrainu kā neatkarīgu valsti un atjaunot Padomju Savienību, sestdien, 13. septembrī, paziņoja Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Konferencē Kijevā Jaceņuks paredzēja, ka Krievija varētu nākt klajā ar jaunām sankcijām pret ASV un Eiropas Savienību (ES). Viņš norādīja, ka piektdien ASV un ES pieņemtās sankcijas pret Krieviju rada būtisku apdraudējumu Krievijas ekonomikai.

Jaceņuks norādīja, ka Ukraina vēl joprojām ir „kara stadijā” un galvenais agresors ir Krievija.

„Viņa [Putina] mērķis ir pārņemt visu Ukrainu… Krievija ir drauds pasaules kārtībai un drošībai visā Eiropā,” konferencē Kijevā, kur pulcējās Eiropas un Ukrainas amatpersonas un biznesa līderi, norādīja Jaceņuks.

Portāls „Delfi” jau ziņoja, ka piektdien, 12. septembrī, spēkā stājušās jaunās Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju, vēsta oficiālais ES žurnāls.

Jaunās sankcijas vērstas pret konkrētiem Krievijas ekonomikas sektoriem banku, enerģētikas, aizsardzības un finanšu jomā.

Sankciju melnajā sarakstā iekļauti Krievijas lielākie enerģētikas uzņēmumi - "Gazprom" koncerna kompānija "Gazprom Neft", "Rosneft un "Transneft". Tāpat sankciju sarakstā iekļautas arī vairākas bankas, kurām būs liegta finanšu kapitāla pieeja ES tirgū - "Sberbank", VTB, "Gazprombank", VEB un "Rosselkhozbank".

Savukārt aizsardzības nozarē ES liegusi tirdzniecības sadarbību ar deviņiem uzņēmumiem – "JSC Kalashnikov", "JSC Sirius", "OJSC Stankoinstrument", "OAO JSC Chemcomposite", "JSC Tula Arms Plant", "NPK Technologii Maschinostrojenija", "OAO Wysokototschnye Kompleksi", "OAO Almaz Antey", "OAO NPO Bazalt".

Sankciju saraksts papildināts arī ar 24 Krievijas un Ukrainas separātistu amatpersonām.

ES arī ir nolēmusi uz nenoteiktu laiku pārtraukt apjomīgo finanšu ieguldi naftas krājumu meklējumos Krievijas arktiskajā reģionā.

Arī ASV valdība noteica sankcijas pāris stundas pēc tam, kad ES pastiprināja savas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju. ASV pilsoņiem tagad ir aizliegts sniegt aizdevumus ilgāk par 30 dienām Krievijas lielākajai bankai "Sberbank", kā arī sankcijas ietekmēs Krievijas uzņēmumus "Rosneft", "Gazprom", "Gazprom Neft", "Lukoil" un "Surgutneftegaz".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!