Nedēļas nogalē iecerēts spert kārtējo soli bijušā pāvesta Jāņa Pāvila II beatifikācijas procesā, pasludinot par brīnumu, kuru esot veicis Polijā dzimušais katoļu baznīcas galva, trešdien paziņoja Vatikāns.
Gandrīz divus gadus pēc Jāņa Pāvila II nāves Vatikāna komisija, kurai uzticēts uzdevums veikt viņa svētuma pārbaudi, plāno svētdien pasludināt, ka pāvests brīnumainā kārtā izdziedinājis kādu franču mūķeni, pavēstīja postulators Slavomirs Oders, priesteris, kas izklāsta beatifikācijas pamatojumu.

Jāņa Pāvila II beatifikācijas process "virzās ļoti ātri, taču tas nenozīmē, ka mēs nestrādājam rūpīgi," teica Oders.

Neskatoties uz to, vēl var paiet gadi līdz Jānis Pāvils II tiks iecelts svēto kārtā.

Vatikāns pagaidām nav atklājis nedz izdziedinātās mūķenes vārdu, nedz diecēzi, no kuras viņa nākusi. Taču svētdienas pasludinājums tiks veikts Francijas bīskapijā, kurai mūķene pieder.

Pirmdien, Karola Vojtilas nāves gadadienā, Vatikānam pārbaudei tiks iesniegti dokumenti, kas brīnumu apliecina.

Domājams, ka process turpināsies vēl divus gadus, uzskata Vatikāna eksperti.

Pirmdien Laterāna Svētā Jāņa bazilikā Romā notiks mesa, lai atzīmētu beatifikācijas procesa tā sauktās diecēzes fāzes noslēgumu. Sagaidāms, ka tajā piedalīsies svētceļnieki no visas pasaules.

Oders noraidīja kardināla Staņislava Dziviša prasību, lai Jānis Pāvils II par svēto tiktu pasludināts nekavējoties, apejot parasto procedūru. Procesa posmiem jābūt secīgiem, un tie stingri jāievēro. Nav iespējams vienkārši ielēkt svēto kārtā, norādīja postulators.

Pāvests Benedikts XVI ierosināja beatifikācijas procesu trīs mēnešus pēc sava priekšteča nāves, lai gan saskaņā ar kanoniskajām tiesībām tas parasti notiek tikai piecus gadus pēc kandidāta nāves.

Pēc Jāņa Pāvila II nāves un viņa bērēm daudzi svētceļnieki svētā Pētera laukumā pieprasīja viņa nekavējošu kanonizāciju, skandējot latīņu frāzi "santo subito".

Beatifikācijkas process Romas katoļu baznīcā ir stigri reglamentēts. Lai persona tiktu pasludināta par svēto, nepieciešams vismaz viens pierādīts brīnums, kuru rūpīgi pārbaudījušas baznīcas amatpersonas.

Gandrīz visi brīnumi ir izdziedināšana, kas panākta slimajiem dziedināšanu lūdzot no mirušās personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!