Foto: AP/Scanpix
Japānā sākušies darbi pie pēdējā strādājošā kodolreaktora apturēšanas uz tehniskās apkalpošanas laiku, ziņo raidsabiedrība BBC.

Svētdien speciālisti sākuši samazināt atomelektrostacijas "Oi" ceturtā reaktora jaudu, pēc tam to plānots pilnībā apturēt, pavēstījis stacijas operators "Kansai Electric Power".

Iepriekš jau tika apturēts šīs stacijas trešais reaktors. Pagaidām nav zināms, kad "Oi" reaktors atjaunos darbību. Japānas atomenerģētikas komiteja pašlaik izskata pieteikumus 12 reaktoru darbības atjaunošanai, taču šīs perspektīvas ir neskaidras. Reaktoru darbība apturēta uz drošības pārbaužu un drošības paaugstināšanas laiku.

Rezultātā Japāna paliks bez kodolenerģijas – otro reizi kopš 2011.gada, kad pēc spēcīgās zemestrīces un cunami notika avārija "Fukušima I" stacijā un tika apturēti visi 50 atomreaktori.

Pirms "Fukušimas" katastrofas aptuveni trešdaļu no Japānas patērētas elektroenerģijas piegādāja atomelektrostacijas (AES). Pārejot no kodolenerģijas uz elektroenerģiju, ko saražo ar importēto gāzi, naftu un oglēm, Japāna arī audzējusi tekošā konta deficītu.

Japānas valdība gan apgalvo, ka kodolenerģētika arī turpmāk būs viens no galvenajiem enerģijas avotiem, taču valstī turpinās pret kodolenerģiju vērstas akcijas un protesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!