Foto: LETA
Japāna netālu no zemestrīcē un cunami bojātās atomelektrostacijas (AES) atklājusi paaugstinātu radiācijas līmeni pienā un spinātos, tomēr tūlītējus draudus cilvēku veselībai šie produkti nerada, sestdien paziņoja valdības pārstāvis Jukijo Edano.

"Tika atklāts radiācijas līmenis, kas pārsniedz Japānas likumdošanā noteikto," viņš teica.

Saindētais piens tika atklāts Fukusimas prefektūrā vairāk nekā 30 kilometrus no zemestrīcē stipri bojātās Fukusimas 1.AES, bet bojātie spināti - blakus esošajā Ibaraki prefektūrā, stāstīja Edano.

Valdība likusi abu prefektūru amatpersonām pārbaudīt, no kurienes ievesti produkti, kā tie tika izplatīti un, ņemot vērā noskaidroto informāciju, apturēt pārdošanu.

Valdības pārstāvis aicināja Japānas iedzīvotājus saglabāt mieru, jo, pat gadu dzerot saindēto pienu, saņemtais radiācijas līmenis nepārsniegs to, ko cilvēka ķermenis saņem vienas rentgena pārbaudes laikā.

Šī ir pirmā reize, kad Japāna atklāj pārsniegtu radiācijas daudzumu vietējos produktos. Ceturtdien vietējās amatpersonas sāka radiācijas līmeņa pārbaudes pārtikas produktos, jo dzesēšanas sistēmas problēmu dēļ notika vairākas avārijas un sprādzieni Fukusimas 1.AES.

Pieļaujamā radioaktīvo daļiņu norma katram produktam ir noteikta atsevišķi, ņemot vērā starptautiski pieņemtos standartus un vidējo produkta patēriņu Japānas iedzīvotāja ēdienkartē.

11.martā notikusī zemestrīce un tai sekojošie cunami radīja problēmas AES reaktoru dzesēšanas sistēmās, kādēļ izcēlās eksplozijas un ugunsgrēki.

Tas radīja arī radiācijas noplūdes un darbinieki no gaisa lej ūdeni uz reaktoriem, lai atjaunotu enerģijas padevi dzesēšanas sistēmām un atjaunotu reaktoros nepieciešamo temperatūru.

Vairākas Āzijas un Eiropas Savienības valstis noteikušas radiācijas pārbaudes no Japānas importētajai pārtikai,

Arī Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests ( PVD) pārbaudīs radioaktīvā piesārņojuma līmeni no Japānas importētajās pārtikas precēs, tiklīdz pienāks kāda preču krava no šīs valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!