Foto: Reuters/Scanpix
Japānas valdība dezaktivēs jeb attīrīs no radioaktīvā piesārņojuma 102 apdzīvotās vietas astoņās prefektūrās, kuras cieta pēc radiācijas noplūdes Fukušimas 1.atomelektrostacijā šā gada martā, informē aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz Japānas Vides ministriju.

Lielākā daļa – 40 apdzīvoto vietu - atrodas Fukušimas prefektūrā. Ibaraki prefektūrā atrodas 20 radiācijas skarti ciemi, bet pārējās sešās prefektūrās, no kurām dažas atrodas līdzās Japānas galvaspilsētai Tokijai, piesārņojums skāris no 12 līdz 2 apdzīvotām vietām.

Dezaktivizācijas plānu izstrādāts katrai vietai atsevišķi, ņemot vērā reālos radioaktīvā piesārņojuma apstākļus. Darbu uzsāks nākamā gada janvārī.

Jau vēstīts, ka piektdien Japānas valdība paziņoja, ka trīs Fukušimas AES reaktoriem ir piemērota tā dēvētā aukstā apturēšana, kas nozīmē, ka pabeigts pirmais avārijas seku likvidēšanas posms. Tas savukārt atbilstoši valdības plānam nozīmē dezaktivizācijas sākumu.

Šā gada martā pēc zemestrīces un 15 metrus augsta cunami viļņa izgāja no ierindas Fukušimas AES dzesēšanas sistēmas. Tādēļ trijos reaktorus izkusa kodoldegviela, bet ūdeņraža sprādzienos tika bojāti reaktoru apvalki, tāpēc gaisā un ūdenī noplūda radiācija, piesārņojot apkārtējo vidi un pārtiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!